Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Οι οξυμένοι ανταγωνισμοί ξανά στον αφρό

Την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες τα νέα παζάρια για τον προϋπολογισμού της περιόδου 2014 - 2020

Οι οξυμένοι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ βρίσκονται σε φάση όξυνσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό που ξεκινάει την Πέμπτη
Οι οξυμένοι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ βρίσκονται σε φάση όξυνσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό που ξεκινάει την Πέμπτη
Δίνουν και παίρνουν τα παζάρια στο παρασκήνιο, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ την περίοδο 2014 - 2020, που αποτελεί πεδίο έκφρασης γενικευμένων ανταγωνισμών και αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη. Η Σύνοδος θα γίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Την περασμένη Κυριακή, ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ συναντήθηκε στο Παρίσι με τον απερχόμενο Ιταλό πρωθυπουργού Μ. Μόντι και δήλωσε ότι «δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη οι όροι» μιας συμφωνίας σχετικά με τον προϋπολογισμό. Είπε ακόμα ότι «η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη, γιατί αφορά μια αντίληψη της Ευρώπης που βασίζεται στα μάτια μας πάνω στην αλληλεγγύη και στη μεγέθυνση, αλλά επίσης και στα εθνικά συμφέροντα. Και είναι εντελώς νόμιμο κάθε αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης να υπερασπίζεται τα δικά του».

«Εύχομαι να βρεθεί μια συμφωνία», δήλωσε από την πλευρά του ο Μόντι, εκφράζοντας την ευχή για μια «πιο διαφανή και πιο δίκαιη συμφωνία». Ο Μόντι σημείωσε ακόμη πως από το 2011 «η Ιταλία έχει γίνει η χώρα με τη μεγαλύτερη καθαρή συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στο πλαίσιο των διμερών επαφών για την αναζήτηση συμβιβασμού, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, θα βρεθεί αύριο Τετάρτη στο Παρίσι, για να συναντηθεί με τον Φ. Ολάντ.

«Από τη γερμανική σκοπιά, είναι σημαντικό ο προϋπολογισμός της ΕΕ να συμβάλει στη δημοσιονομική προσπάθεια των κρατών μελών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας με νόημα ότι «ο προϋπολογισμός θα πρέπει να προωθεί την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Η προηγούμενη Σύνοδος για τον προϋπολογισμό στα τέλη Νοέμβρη, είχε καταλήξει σε αδιέξοδο, καθώς δεν έγινε εφικτό να συγκεραστούν οι διαφωνίες τόσο για το ύψος των περικοπών που απαιτούν ορισμένα κράτη-μέλη, όσο και για την κατανομή αυτών των μειώσεων των δαπανών σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές (γεωργία, νέες τεχνολογίες κ.ά.). Οι διαβουλεύσεις τώρα επικεντρώνονται σε επιπλέον περικοπές ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο του Νοέμβρη.

Ολοι εναντίον όλων

Ενδεικτική των αντιθέσεων που μεγαλώνουν στην Ευρωζώνη, είναι και η δήλωση του προέδρου του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Χ. Σιν, ότι «ο Ντ. Κάμερον έχει δίκιο. Υπάρχει κάτι σάπιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη». Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα Wirtschafts Woche, ο Γερμανός οικονομολόγος φέρεται να δήλωσε ότι «η Γερμανία θα πρέπει να λάβει την πρόταση του Κάμερον στα σοβαρά για την αναδιοργάνωση της Ευρώπης και να αναπτύξει μια πρωτοβουλία με τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία (πρωτοβουλία) θα φέρει περισσότερη ειρήνη, ελευθερία, ενότητα και ευημερία».

Συναφής με τα παραπάνω είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί, ο οποίος είπε: «Το ευρώ είναι σταθερό. Το ευρώ είναι ισχυρό. Ενδεχομένως υπερβολικά ισχυρό, από ορισμένες απόψεις». Ο Μοσκοβισί ρίχνει σπόντες για την πολιτική του «σκληρού ευρώ» της Γερμανίας και άλλων που ζητούν περισσότερα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης, έναντι της επεκτατικής διαχείρισης που ακολουθούν ΗΠΑ και Ιαπωνία και η οποία «αδυνατίζει» το νόμισμά τους, ενισχύει όμως της εξαγωγές.

Η Ευρώπη έχει κάνει σημαντική πρόοδο αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μη θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των αγορών χαλαρώνοντας τα αντιλαϊκά μέτρα. «Δεν πρέπει να θυσιάσουμε την προσφάτως ανακτημένη εμπιστοσύνη των αγορών αγνοώντας την ανταγωνιστικότητα», ήταν η δήλωσή του.

Ανησυχία ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει «θανάσιμο κίνδυνο», εκφράζει τέλος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, σύμφωνα με τη γερμανική «General Anzeiger», επειδή η κοινή γνώμη χάνει την εμπιστοσύνη της στην ευρωπαϊκή ιδέα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο ίδιος κατακρίνει την πρόταση Κάμερον για δημοψήφισμα αναφορικά με το μέλλον της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι έτσι «ρίχνουμε αλάτι σε ανοιχτή πληγή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ