Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαία σε τρεις σταθμούς του μετρό

Αποψη από το σκάμμα στο σταθμό του Ευαγγελισμού
Αποψη από το σκάμμα στο σταθμό του Ευαγγελισμού
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία για τις εκθέσεις πρωτότυπων ευρημάτων από τις ανασκαφές του μετρό και αντιγράφων στους σταθμούς του Συντάγματος, της Ακαδημίας και του Ευαγγελισμού. Σήμερα ολοκληρώνεται η μεταφορά των 116 (60 πρωτότυπα και 56 αντίγραφα) αντικειμένων στις προθήκες των σταθμών, ενώ ήδη στο Σύνταγμα έχουν τοποθετηθεί τα εκμαγεία και η απομίμηση στρωματογραφίας από τις ανασκαφές που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Μαν. Κορρές.

Ανάμεσα στα εκθέματα, τα οποία θα πλαισιώνονται από μακέτες και χάρτες, περιλαμβάνονται: τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου (αρχές 5ου αι. μΧ), μυροδοχεία (2ου αι. πΧ), πήλινα λυχνάρια (5ου αι. μΧ), αμφορείς (1ου αι. πΧ), επιτύμβιοι κιονίσκοι ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αγγεία (5ου και 4ου αι. πΧ), 6 πήλινα στελέχη του «Πεισιστράτειου» υδραγωγείου (5ος αι. πΧ), στελέχη αγωγών ρωμαϊκών χώρων, πήλινες λάρνακες (5ου και 4ου αι. πΧ), τμήματα κλιβάνων (1ου αι. πΧ ) κ.ά. Οι προθήκες είναι αλεξίσφαιρες ενώ το Αττικό Μετρό προτίθεται να τοποθετήσει στους χώρους ειδική ασφάλεια. Ωστόσο, τα αντικείμενα ασφαλίστηκαν για 8 εκατ. δραχμές.

Η επιτροπή που συντονίζει την έκθεση αποτελείται από: τους καθηγητές και μέλη του ΚΑΣ, Ν. Ζία και Β. Λαμπρινουδάκη, τις αρχαιολόγους της Γ' ΕΠΚΑ, Ολ. Ζαχαριάδου και Ε. Μπαζιωτοπούλου και την εκπρόσωπο της «Αττικό Μετρό», κ. Λαγουδάκου.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και «Αττικό - Μετρό», στη βάση της υποχρέωσης της εταιρίας να δηλώσει με αυτόν τον τρόπο την ιστορία της αρχαίας Αθήνας, η οποία αν και αποκαλύφθηκε, με ανασκαφές τεσσάρων χρόνων, παρ' όλα αυτά δε δόθηκε η δυνατότητα να συνυπάρξει με τη σύγχρονη πόλη στη θέση της και θεατή από τους σύγχρονους Αθηναίους.

Μεγάλα ανασκαφικά σύνολα χρειάστηκε να διαλυθούν και να μεταφερθούν. Ετσι αυτές οι εκθέσεις μόνο νύξεις μπορούν να κάνουν για, ό,τι αποκαλύφθηκε, και αυτό με αμφίβολα αποτελέσματα. Γι' αυτό πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί η παρουσίαση δεν περιορίστηκε σε αντίγραφα. Στόχος των μελών της Επιτροπής είναι να δοθεί το ερέθισμα, ώστε ο κόσμος να ενδιαφερθεί και να επισκεφθεί το Μουσείο. Αλλά ποιο Μουσείο; Μέρος των κινητών ευρημάτων θα εκτίθεται για ένα χρόνο στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,αλλά μια μόνιμη έκθεση θα είναι δυνατή μόνο όταν και εάν ποτέ κατασκευαστεί το Μουσείο των Αθηνών. Διότι η «καταιγίδα» του μετρό προφανώς βρήκε, αφ' ενός μεν την Αρχαιολογική Υπηρεσία απροετοίμαστη να ανταποκριθεί, με χώρους αποθήκευσης και έκθεσης, τη δε κυβέρνηση προαποφασισμένη να παραχωρήσει τα ευρήματα στην ιδιωτική μουσειακή πρωτοβουλία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ