Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αδιαφορεί το ΥΠΠΟ για το θέατρο

Πολυπρόσωπη η παράσταση του «Ληρ», στο τριετούς ρεπερτοριακού προγραμματισμού «Θέατρο Τέχνης»
Πολυπρόσωπη η παράσταση του «Ληρ», στο τριετούς ρεπερτοριακού προγραμματισμού «Θέατρο Τέχνης»
Διανύουμε τον πρώτο μήνα του 2000 και το ΥΠΠΟ μετά το «γλέντι» του «μιλένιουμ» «χαλαρώνει», αλλά από «ανέχεια» ως φαίνεται. Οι οικονομικές εκκρεμότητες του ΥΠΠΟ παραμένουν ανοιχτές, παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Πολιτισμού ότι μέχρι τέλους του 1999 θα έχουν εξοφληθεί οι οικονομικές υποχρεώσεις του υπουργείου προς τους εποπτευόμενους φορείς. Λόγια, που στον αέρα χάνονται. Οι επιχορηγήσεις των θιάσων του Ελεύθερου Θεάτρου, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί. Σε επικοινωνία μας με το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΠΟ η απάντηση ήταν ότι «ακόμη η επιτροπή δεν έχει καταλήξει». Βέβαια, πολύ καθυστερημένα και μόλις στις 19 Αυγούστου, (αντί του Μάη, όπως πρόβλεπε η απόφαση του προκατόχου της, Ευάγγελου Βενιζέλου), η υπουργός ανακοίνωσε ότι το ΥΠΠΟ δέχεται αιτήσεις μέχρι 30 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα οι αιτήσεις έπρεπε να κατατεθούν μέχρι 4 Μαΐου και μέσα στον Ιούνη να είχαν ανακοινωθεί οι αποφάσεις, ώστε το Σεπτέμβρη να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Αντί γι' αυτό, τον Οκτώβρη - Νοέμβρη εξοφλήθηκαν οι υποχρεώσεις της προηγούμενης θεατρικής περιόδου. Εν πάση περιπτώσει, θα ήλπιζε κανείς ότι επειδή υπήρξε καθυστέρηση θα είχαν επισπεύσει τη διαδικασία, προκειμένου έγκαιρα να αποφασιστούν και να δοθούν τα χρήματα στους θιάσους, που έχουν ξεκινήσει τη θεατρική περίοδο από τον Οκτώβρη.

Πολυπρόσωπη ήταν και η παράσταση «Εγκλημα και τιμωρία» από το διετούς προγραμματισμού «Θέατρο του Νότου»
Πολυπρόσωπη ήταν και η παράσταση «Εγκλημα και τιμωρία» από το διετούς προγραμματισμού «Θέατρο του Νότου»
Ομως, όσον αφορά στους θιάσους που είναι ενταγμένοι σε διετές και τριετές πρόγραμμα τι έχει συμβεί και δεν έχει δοθεί δραχμή ακόμη; Πέντε θίασοι διετούς προγράμματος και οκτώ τριετούς δεν έχουν πάρει ακόμη δραχμή. Τα χρήματα της επιχορήγησής τους έχουν εγκριθεί από τον Ιούνιο του 1998. Συνολικά για τους θιάσους διετούς το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 199.000.000 δρχ. και για τους τριετούς σε 400.000.000 δρχ. περίπου. Κανονικά αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν το Σεπτέμβρη του 1999, ή τουλάχιστον -όπως είχε συμφωνηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο- το 40%. Τίποτε, όμως, δεν έχει καταβληθεί. Αντίθετα, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες και εκκλήσεις των υπευθύνων των επιχορηγούμενων θιάσων τριετούς προγραμματισμού, από τις αρχές του Δεκέμβρη 1999, να συναντηθούν με την υπουργό και να της εκθέσουν τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, ακόμη δε βρήκε χρόνο να τους δεχτεί. Αντί συνάντησης στάλθηκε ένα μήνυμα έμμεσο και όχι μια επίσημη απάντηση, ότι θα δοθεί ένα ποσό μέσα στο Γενάρη, της τάξης των 10-12 εκατ., ενώ για το 40% ούτε λόγος να γίνεται. Αλλά μέχρι στιγμής ούτε γι' αυτά έχει δοθεί το «πράσινο φως».

Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος της υπουργού και συνεργάτης της, εξέφρασε την απορία «γιατί να επιχορηγείται το θέατρο;» Ευτυχώς άνθρωποι του Τμήματος θεάτρου του ΥΠΠΟ της απάντησαν ότι «ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγεται κάτι τέτοιο».


Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ