Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Αναδιάρθρωση υπηρεσιών στη λογική της καταστολής

Σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου

Το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας δόθηκε χτες για διαβούλευση. Σύμφωνα με αυτό συστήνεται Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού. Σύμφωνα με το υπουργείο, «με τη σύσταση της Γενικής Διεύθυνσης που συνεργάζεται με τα Επιτελεία των Σωμάτων που υπάγονται στο υπουργείο, επιτυγχάνεται ο αναγκαίος συντονισμός των Υπηρεσιών του υπουργείου προς όφελος της αποδοτικότητας, ιδίως των υπηρεσιών με οικονομικό χαρακτήρα, (...) και, γενικότερα, σε εκπλήρωση των μνημονιακού χαρακτήρα δεσμεύσεων της χώρας, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών».

Παράλληλα, αναβαθμίζεται το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου των Συνόρων. Προστίθενται αρμοδιότητες σχετικές με τη συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Frontex), όπως επίσης και με αντίστοιχα όργανα ή δομές που λειτουργούν σε τρίτες χώρες. Στην ουσία, θα εφαρμόζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ενισχύοντας τις πολιτικές καταστολής στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, αναδιοργανώνονται οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω ενίσχυσης της στρατιωτικοποίησής του, ενώ ανοίγει το «παράθυρο» για τις σχετικές ρυθμίσεις που θα καταργήσουν πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια. Το τελευταίο αφήνεται στη βούληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και θα γίνει μέσω ΠΔ. Εξάλλου ιδιωτικοποιεί Υπηρεσίες του μέσω του θεσμού της σύναψης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών πυροπροστασίας και πυροσβεστικής συνεργασίας με φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ερευνητικά ή άλλα ινστιτούτα, με φορείς, εταιρείες και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών με αυτούς. Παράλληλα «ψαλιδίζει» τις υπηρεσίες και το έργο του μέσω του θεσμού του λεγόμενου εθελοντισμού ή της ίδρυσης δημοτικών πυροσβεστικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ