Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ MAΛΙ
Οικονομική στήριξη από ΕΕ και ΗΠΑ

Γάλλοι «Ράμπο» στην πόλη Γκάο
Γάλλοι «Ράμπο» στην πόλη Γκάο
ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Τους «κρουνούς» εκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ στο Μάλι άνοιξαν χτες αξιωματούχοι σε ΕΕ και ΗΠΑ σε μία προσπάθεια πολύπλευρης στήριξης της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη δυτικοαφρικανική χώρα.

Αφ' ενός, αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την επανέναρξη χορήγησης «ανθρωπιστικής» βοήθειας έως και 250.000.000 ευρώ στο Μάλι με το σκεπτικό πως διαπιστώνουν «βήματα» για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη χώρα μετά το περσινό πραξικόπημα στρατιωτικών με επικεφαλής τον λοχαγό Σανόγκο. Αφ' ετέρου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε την έκτακτη χορήγηση 50.000.000 δολαρίων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων Γαλλίας και Τσαντ στο Μάλι από κονδύλια του Πενταγώνου που καλύπτουν περιπτώσεις ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο εξωτερικό από συμμαχικές χώρες.

Νωρίτερα, χτες, Γάλλοι και Μαλινέζοι στρατιώτες κατέλαβαν την πόλη Μένακα που απέχει περίπου 80 χλμ από τα σύνορα με το Νίγηρα χωρίς να συγκρουστούν με τις δυνάμεις ενόπλων Τουαρέγκ του κινήματος MNLA που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη από τις 5 Φλεβάρη.

Παράλληλα, εκπρόσωπος των ένοπλων ισλαμιστών της οργάνωσης AQMI στην Υεμένη έκανε έκκληση στους απανταχού ισλαμιστές για ενίσχυση με μαχητές και χρήματα σε «ιερό πόλεμο» κατά της Γαλλίας με αφορμή την επέμβαση στο Μάλι. Τέλος, ο Βινσάν Ντεπόρτ, πρώην διευθυντής της Σχολής Πολέμου στο Παρίσι, έκρινε πως οι 4.000 Γάλλοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα «σε πολύ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ Μπαμάκο και βορειοανατολικού Μάλι» δεν επαρκούν και παραμένουν επικίνδυνα «εκτεθειμένες και ευάλωτες» σε επιθέσεις ισλαμιστών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ