Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ατζέντα Ομπάμα υπέρ του κεφαλαίου και των επεμβάσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολυήμερη και μεθοδική ήταν η προετοιμασία για την πρώτη ομιλία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη θητεία για την Κατάσταση του Εθνους ενώπιον του Κογκρέσου. Οι διαρροές για το περιεχόμενο του διαγγέλματος (αναμενόταν τις πρώτες πρωινές ώρες) που αποτελεί το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προετοίμασαν την αμερικανική και την παγκόσμια κοινή γνώμη για την άνευ όρων και δίχως αξιολόγηση αποδοχή της ιμπεριαλιστικής ατζέντας.

Τέσσερις ήταν οι βασικοί άξονες: η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού, ο περιορισμός της οπλοκατοχής, η δημιουργία θέσεων εργασίας (με μισθούς που μειώνονται συνεχώς) και η προώθηση ενός δημοσιονομικά δικαιότερου συστήματος υποτίθεται προς όφελος της μεσαίας τάξης, ωστόσο μέσω νέων αυξήσεων στη φορολογία σε συνδυασμό με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Ειδικά ως προς την υποτιθέμενη στήριξη της μεσαίας τάξης, υπερπροβάλλεται το νέο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές, στη μεταποίηση που θα σημάνει νέα «ένεση» σε μονοπωλιακούς ομίλους. Πίσω από τις προειδοποιήσεις του προέδρου Ομπάμα προς τους Ρεπουμπλικανούς για πιθανό οικονομικό «χάος», εάν ως τα τέλη Φλεεβάρη δεν έρθουν σε συμφωνία για αύξηση του ορίου δανεισμού, βρίσκεται η προαποφασισμένη πολιτική για περικοπές κυρίως στα κοινωνικά προγράμματα.

Προβάλλεται επίσης πέραν του δέοντος η «πράσινη ατζέντα» για τον τομέα της Ενέργειας και η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ως ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο που ενίσχυσε τον Ομπάμα.

Επίσης, ανακοινώθηκε για ευνόητους λόγους εκ των προτέρων ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, αναμενόταν να ανακοινώσει την απόσυρση 34.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν από τις αρχές του 2014. Ο Ομπάμα και ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, το Γενάρη συμφώνησαν την επιτάχυνση της ανάληψης ευθύνης των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο όπως έχει διαμηνύσει ο Λευκός Οίκος, μετά την επίσημη ανακήρυξη του «τέλους» των πολεμικών επιχειρήσεων οι ΗΠΑ επιθυμούν την παραμονή τουλάχιστον 9.000 στρατιωτών... στο διηνεκές. Τέλος, ο πρόεδρος Ομπάμα «θα εξαναγκαστεί», όπως άφηναν να διαρρεύσει, να συμπεριλάβει και τη ΛΔ Κορέας στα «σχέδιά» του εξαιτίας της χθεσινής πυρηνικής δοκιμής ενώ ερωτηματικά υπάρχουν εάν αναφερθεί εκτενώς στο Ιράν, το πρόγραμμα δολοφονιών που επεκτάθηκε και στη Βόρεια Αφρική και το πρόγραμμα των βομβαρδισμών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακόμη και εντός των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ