Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις στην «Goodyear»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Συγκέντρωση έξω από την έδρα της αμερικανικής εταιρείας ελαστικών «Goodyear» στην περιοχή Ρουέιγ Μαλμεζόν κοντά στο Παρίσι πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της εγκατάστασης στην περιοχή Αμιέν, στη βόρεια Γαλλία, την οποία η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κλείσει αφήνοντας στο δρόμο περίπου 1.200 εργαζόμενους. Στο πλευρό των διαδηλωτών, βρέθηκαν και εργαζόμενοι από την «Peugeot Citroen», «ArcelorMittal», «Sanofi», «Fralib», «Ford». Η απόφαση για κλείσιμο της εγκατάστασης κοινοποιήθηκε μετά την απόσυρση του τελευταίου ενδιαφερόμενου να την αγοράσει, της εταιρείας «Titan», από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της κυβέρνησης Ολάντ, η οποία, παρά τις προεκλογικές της διακηρύξεις, διευκολύνει, με κάθε τρόπο, τους εργοδότες να κλείνουν τη μία μετά την άλλη τις εγκαταστάσεις τους προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

Η εταιρεία είχε προτείνει πριν από δύο χρόνια να μείνουν μόνο 537 εργαζόμενοι ως «μέσο σωτηρίας» της εγκατάστασης, σχέδιο που απορρίφθηκε από το συνδικάτο της CGT, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία. Η CGT υποστηρίζει ότι εφόσον η εταιρεία παρουσιάζει κέρδη της τάξης των 183 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2012 δεν μπορεί να μιλά για απολύσεις και για κλείσιμο της εγκατάστασης.

Το ίδιο υποστηρίζει και στην εταιρεία «Peugeot Citroen», που μιλά για περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας, περίπου, στο πλαίσιο «αναδιάρθρωσης» με «εθελούσιες εξόδους» και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις εργαζομένων, προκειμένου να κλείσει την εγκατάσταση στο Ωλνε σου Μπουά. Εντούτοις, ορισμένα άλλα συνδικάτα, όπως CFE-CGC, CFTC, FO και SIA εμφανίστηκαν, χτες, πιο «θετικά» απέναντι στην πρόταση της διεύθυνσης.

Τέλος, 168 εργαζόμενοι στο χυτήριο DMI στο Βω απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις εγκαταστάσεις αναμένοντας τη δικαστική απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου για το αν η διεύθυνση της εταιρείας υποχρεούται ή όχι να συνεχίσει τις προσπάθειες διάσωσής της ακόμη και διά μέσου πώλησής της στην ενδιαφερόμενη «PLatinum».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ