Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αγκομαχάει να ξεκολλήσει το κεφάλαιο από την κρίση

Αναθεωρούνται αρνητικά οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ τα επόμενα δυο χρόνια

Ανησυχία επικρατεί στα αστικά επιτελεία που τσακίζουν με μέτρα το λαό, καθώς η κρίση δείχνει να κρατάει το κεφάλαιο γερά βαλτωμένο
Ανησυχία επικρατεί στα αστικά επιτελεία που τσακίζουν με μέτρα το λαό, καθώς η κρίση δείχνει να κρατάει το κεφάλαιο γερά βαλτωμένο
Αγκομαχάει η Ευρωζώνη αλλά δεν καταφέρνει να ξεκολλήσει το κεφάλαιο από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση, καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,6%, πτώση η οποία είναι η υψηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Οι τεχνοκράτες αναλυτές προέβλεπαν μείωση 0,4%. Στο σύνολο του προηγούμενου έτους, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,5%. Το 2012 είναι το πρώτο έτος μετά το 1995, όπου το ΑΕΠ δεν αυξάνεται σε κανένα τρίμηνο.

Τη μεγαλύτερη καταβαράθρωση του ΑΕΠ μετά την Ελλάδα (6%) κατέγραψαν η Πορτογαλία (3,8%), η Κύπρος (3%), η Ιταλία (2,7%) και η Ισπανία (1,8%). Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, αν και σημείωσε αύξηση κατά 0,4% σε ετήσια βάση. Η γαλλική οικονομία υποχώρησε κατά 0,3% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Το ΑΕΠ της Ολλανδίας μειώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,9% σε ετήσια βάση. Οι μόνες χώρες της ΕΕ που σημείωσαν αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση ήταν η Εσθονία (0,9%), η Λετονία (1,3%), η Λιθουανία (1%), η Ρουμανία και η Σλοβακία (0,2% και οι δύο) και η Βουλγαρία (0,1%).

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, οι οικονομολόγοι υποβάθμισαν για ακόμη μία φορά τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε χτες. Πλέον οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα είναι στάσιμη φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,3%. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,1% το 2014, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,3%, ενώ προβλέπεται ανάπτυξη 1,6% το 2015.

Εκτός Ευρωζώνης, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο 0,1% το διάστημα Οκτώβρης - Δεκέμβρης και 0,4% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο. Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο των προσδοκιών, που έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%, σύμφωνα με ξεχωριστές δημοσκοπήσεις των «Dow Jones Newswires» και «Reuters». Ωστόσο, η συρρίκνωση ήταν χαμηλότερη από το αναθεωρημένο ποσοστό πτώσης 3,8% στο διάστημα Ιούλη - Σεπτέμβρη.

Σε Κύπρο και Ισπανία

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, μετά την άρνηση της σημερινής κυβέρνησης να δεχτεί το διορισμό ιδιωτικού «οίκου», που θα ερευνήσει αν υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το ζήτημα της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας πριν την υπογραφή του μνημονίου, περνάει στη διαχείριση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης και επόμενης Κυριακής. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, η Κύπρος θα δέχονταν έλεγχο μόνο από θεσμικό διεθνή οίκο και όχι από ιδιωτικό, αφού κάτι τέτοιο αντίκειται στο Σύνταγμά της.

Το Γιούρογκρουπ αποφάσισε τη Δευτέρα να διοριστεί ιδιωτικός οίκος για να εξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο και την εφαρμογή των νόμων κατά του ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο. Μετά τη συνεδρία δεν εκδόθηκε οιαδήποτε ανακοίνωση, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση αποδίδει κακόπιστα κίνητρα και «κακόβουλες προθέσεις» στην ΕΕ.

Τέλος, το ταμείο της ισπανικής κυβέρνησης για τις τραπεζικές διασώσεις προειδοποίησε χτες ότι οι μέτοχοι της Bankia SA θα επωμιστούν σημαντικές ζημιές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της κρατικοποιημένης τράπεζας. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της «διάσωσης», η ονομαστική αξία των μετοχών της τράπεζας θα μειωθεί στα 0,01 ευρώ από 2 ευρώ. Με βάση αυτές τις διαρροές, το ταμείο σημειώνει ότι έχει ήδη ανακοινώσει πως η Bankia εμφανίζει αρνητική αξία 4,15 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει «σημαντική μείωση στην ονομαστική αξία των μετοχών» στην άσκηση της αναδιάρθρωσης.

Η Ισπανία έχει δεχτεί οικονομική βοήθεια ύψους 38,87 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της κλάδου με το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να κατευθύνεται στις κρατικοποιημένες τράπεζες Bankia, Banco de Valencia SA, Catalunya Caixa και NCG Banco.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ύφεση χτυπάει την πόρτα και της Γερμανίας (2013-02-17 00:00:00.0)
«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» σε κουβάρι αντιθέσεων (2012-05-20 00:00:00.0)
Εκβιασμοί για τη θωράκιση του ευρωμονόδρομου (2012-05-16 00:00:00.0)
Βαθαίνει η κρίση, σκληραίνει η πολιτική (2009-05-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-10-12 00:00:00.0)
Απογοήτευση στην «Ευρωζώνη» (2002-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ