Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ
Επιχειρούν να θολώσουν τα νερά

Επικοινωνιακά παιχνίδια από κυβερνητικούς και ευρωενωσιακούς παράγοντες

Να θολώσει τα νερά επιχειρεί η συγκυβέρνηση με την αρωγή και της ΕΕ σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει ότι προετοιμάζει νέες περικοπές στον κατώτατο μισθό, όπως έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο 3 και απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Σε χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, επιδιώχθηκε να συσκοτιστούν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη νέα σφαγή του κατώτατου μισθού και συνολικά όλων των μισθών των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούσαν οι Γ. Μανιάτης, Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης και Χρ. Πρωτόπαππας, με τον υπουργό Εργασίας, οι κυβερνητικοί εταίροι μοίραζαν... διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει θέμα για τον κατώτατο μισθό και ότι «δεν προωθεί θέμα νομοθετικών παρεμβάσεων για τον Ν. 1264». Ειδικότερα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να εξαπατήσουν τους εργαζομένους υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι μισθοί «ιδιαίτερα χωρίς τη βούληση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση». Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να τοποθετηθούν για τις προβλέψεις του μνημονίου.

Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική προπαγάνδα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν ισχυρίστηκε ότι «παρερμηνεύτηκε» η δήλωσή του και υποστήριξε πως «δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υπονοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών» αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει «αναθεώρησή» τους! Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές ο Ολι Ρεν υπενθύμισε τη «δέσμευση» της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην αναθεώρηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2014, ώστε να βελτιωθεί η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας.

«Η απάντηση του επίτροπου Ρεν παρερμηνεύθηκε σημαντικά στην Ελλάδα. Ο Ολι Ρεν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην απάντησή του», υποστήριξε ο εκπρόσωπός του, Σ. Ο' Κόνορ. Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι ο Ολι Ρεν «δεν ανακοίνωσε κάτι καινούριο, απλώς υπενθύμισε κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί κατά την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, το Νοέμβριο του 2012 και είχε συμφωνηθεί με την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου»! Δηλαδή, να προχωρήσει η συγκυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσω της «αναθεώρησής» του, το πρώτο τρίμηνο του 2014. «Δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υπονοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών. Κανείς δεν προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, πέρα από αυτό που νομοθετήθηκε πέρυσι», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

Τη δήθεν «διάψευση» του εκπροσώπου του Ο. Ρεν για τον κατώτατο μισθό αξιοποίησε η κυβέρνηση για να στηρίξει τον ισχυρισμό της ότι δε θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός. Ομως, η διευκρινιστική δήλωση του εκπροσώπου του επιτρόπου της ΕΕ επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο, αφού σε αυτήν αναφέρεται σαφώς ότι το θέμα της αναθεώρησης του κατώτατου μισθού θα τεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014 και επισημαίνεται με νόημα ότι «κανείς δεν προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης». Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος ταυτίστηκε με τη χτεσινή δήλωση του ευρωενωσιακού αξιωματούχου και ταυτόχρονα ενέταξε το θέμα στην ανούσια δικομματική κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «διάψευση των εξωφρενικών ισχυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ», που εμφάνισε την προχτεσινή δήλωση του Ο. Ρεν ως «επιβεβαίωση της μείωσης του κατώτατου μισθού»...

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για παραπέρα συρρίκνωση των μισθών καταδικάζουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας και το Συνδικάτο Αθήνας του κλάδου. Σε κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν: «Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή από την εργατική τάξη, άμεση αντίδραση στη νέα αυτή αθλιότητα. Να δώσουμε τώρα ηχηρή απάντηση σε όλα αυτά, δίνοντας οργανωμένα, μαχητικά, μαζικά τη μάχη της απεργίας στις 20 του Φλεβάρη. Κανένας εργάτης μόνος του απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ