Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις για τις Θέσεις της ΚΕ

Σύντροφοι, για την επιτυχία του 19ου Συνεδρίου θέλω να συμβάλω και εγώ με τις σκέψεις μου.

Θέλω να επισημάνω πόσο σωστή ήτανε η απόφαση να μη συμμετέχουμε στη λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση που καλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πλέον πιο ήρεμα και ψύχραιμα βλέπουμε πόσο σωστή ήταν αλλά τελικά θα αποδειχτεί και ιστορική. Γιατί, σύντροφοι, εμείς την πολιτική μας δεν την καθορίζουμε με βάση την εκλογική δύναμη και δεν παίξαμε και ούτε θα παίξουμε τυχοδιωκτικά παιχνίδια για να έχουμε εκλογικά οφέλη. Δεν περιμένουμε να πάρουμε την εξουσία με το κοινοβούλιο εάν ο λαός δεν είναι έτοιμος να παλέψει ταξικά, και αυτό φάνηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα, χάνοντας τη μισή εκλογική δύναμη. Και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση πρώτα στα κομματικά μέλη ότι πρώτη φορά μπήκε τόσο καθαρά ο όρος της λαϊκής εξουσίας.

Πολλοί μας έλεγαν καλά όλα αυτά, αλλά μόνο στη δεύτερη παρουσία μπορούν να γίνουν. Σύντροφοι, πότε το Κόμμα δεν ήταν πάντα μπροστά στα σημερινά προβλήματα του λαού; όπως Υγεία, Παιδεία, ανασφάλιστη εργασία, ανεργία, συλλογικές συμβάσεις, ελαστικά ωράρια, μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, χαράτσια, εφορία και τόσα άλλα σκληρά μέτρα. Εμείς σύντροφοι πρέπει να έχουμε καθαρή πολιτική, είμαστε Κόμμα Κομμουνιστικό και όχι οπορτουνιστικό και δεν επιδιώκουμε ψήφο διαμαρτυρίας.

Η ψήφος στο ΚΚΕ έχει άλλη βαρύτητα, δεν είναι ψήφος διαχείρισης του συστήματος. Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να ξέρει ότι θα χρειαστεί να παλέψει για την ανατροπή όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά της καπιταλιστικής εξουσίας. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως αν δεν αλλάξουμε το συσχετισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, να παλέψουμε στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στα λαϊκά στρώματα, στους αγρότες, λύση δεν θα υπάρξει. Και ας λένε οι οπορτουνιστές ότι θα λυθούνε όλα όταν έρθουν στην κυβέρνηση χωρίς ρήξη με τον καπιταλισμό. Ετσι όμως αποπροσανατολίζουν το λαό, λέγοντάς του ότι την κρίση την έφερε το μνημόνιο και όχι η κρίση το Μνημόνιο, ότι φταίει ο καζινοκαπιταλισμός, ο κλεφτοκαπιταλισμός, ο Μερκελισμός, ενώ πίνει νερό στο όνομα του Ομπάμα. Σύντροφοι, αν και εμείς δεν πιστεύουμε στη δευτέρα Παρουσία, αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα λύσει τα προβλήματα χωρίς να έρθει σε ρήξη με την άρχουσα τάξη, δε γίνονται ούτε στην τρίτη Παρουσία.

Για το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, μας κατηγορούν ότι δεν τηρούμε τη δημοκρατία στις αποφάσεις του Κόμματος, ενώ η αστική τάξη την τηρεί και τη γευτήκαμε με τις απεργίες που βγαίνουν παράνομες, με επιτάξεις... ενώ αυτοί που σέβονται τη δικαιοσύνη, όταν το δικαστήριο έβγαλε παράνομο το χαράτσι της ΔΕΗ ο υπουργός κατάργησε την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύντροφοι, μεγαλύτερη δημοκρατία από το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό δεν υπάρχει, η μειοψηφία να πειθαρχεί στην πλειοψηφία, τι πιο απλό και δημοκρατικό; Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του και να την υποστηρίζει πάντα, όμως μέσα στα όργανα και η πλειοψηφία να αποφασίζει. Από αυτόν τον όρο δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε χιλιοστό, δε θα κάνουμε λάστιχο το Καταστατικό.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο και καλές αποφάσεις.


Σωτήρης Παντίσκας
ΚΟΒ Διστόμου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ