Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποτραπούν νέες μειώσεις στις συντάξεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα σχέδια της κυβέρνησης

Να ξεσηκωθούν για να μη μετατραπούν οι επικουρικές συντάξεις σε «επιδόματα» καλεί τους εργαζόμενους το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αντιδρώντας στις νέες περικοπές που δρομολογούνται στις επικουρικές και στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προχτές, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα Ταμεία που εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), θέτοντας και τυπικά σε λειτουργία το νέο επικουρικό - μαμούθ, μέσα από το οποίο θα προωθηθούν και οι νέες ανατροπές στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης. Σημειώνεται ότι το νέο επικουρικό συγκροτήθηκε με το νόμο 4052 του 2012 και βασική του αρχή είναι ότι ενώ οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν για την επικούρηση δεν τους δίνεται καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν στο τέλος του εργάσιμου βίου τους. Ταυτόχρονα, με το νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων που θα εφαρμοστεί, δηλαδή τα δημογραφικά δεδομένα, το ατομικό ποσό συσσώρευσης (εισφορών) του κάθε ασφαλισμένου, το επιτόκιο προεξόφλησης, ακόμα και τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης, προεξοφλείται νέα κατακρεούργηση των επικουρικών και ιδιαίτερα για τους νέους.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα σχέδια της κυβέρνησης τονίζεται:

«Οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν τώρα γιατί οι επικουρικές συντάξεις θα γίνουν χειρότερες και από τα επιδόματα αλληλεγγύης. Οι επικουρικές συντάξεις μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μειώσεις έως και 50%, ενώ ετοιμάζονται και νέες περικοπές το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς το μόνο που ξέρουν είναι το πόσο θα πληρώνουν.

Οι δηλώσεις του υπουργού Βρούτση για δικαιότερο και αποτελεσματικότερο ασφαλιστικό σύστημα, με αφορμή την οριστικοποίηση του καταλόγου των Ταμείων που θα απαρτίζουν το νέο Επικουρικό Ενιαίο Ταμείο, είναι εντελώς κάλπικες και αποτελούν βάναυση πρόκληση τόσο προς τους παλιούς, όσο και τους νέους ασφαλισμένους.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι με βάση τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, οι επικουρικές συντάξεις θα μειώνονται ακόμη και κάθε τρίμηνο για να μην υπάρχουν ελλείμματα που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον αυτές οι δαπάνες θα κατευθύνονται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Οτι υπάρχει απόφαση της ΕΕ για αντικατάσταση των επικουρικών ταμείων από επαγγελματικά ταμεία. Η μετατροπή σε ΝΠΙΔ (ιδιωτική ασφάλιση) είναι ακόμα χειρότερη επιλογή. Ηδη τα τρία από τα 4 Ταμεία που μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ υποχρεώνονται από τις αναλογιστικές μελέτες να προχωρήσουν σε μειώσεις συντάξεων από 10% μέχρι 35%. Ακόμα, νέες μειώσεις των συντάξεων και αύξηση εισφορών θα επιβάλουν λόγω της αύξησης της ανεργίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των κομμάτων της συγκυβέρνησης και συνολικά του ευρωμονόδρομου γιατί τα Ταμεία μετατράπηκαν σε ιδιωτικά (ΝΠΙΔ).

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να αποδεχτούν καμία μείωση των επικουρικών και κύριων συντάξεων. Μαζί, οργανωμένα και αγωνιστικά πρέπει να διεκδικήσουν: Ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί. Επαναφορά 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία. Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ