Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πανέτοιμοι για τις κινητοποιήσεις

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας, ενόψει των νέων μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα. Την ερχόμενη Τετάρτη 19 Γενάρη πραγματοποιούνται νομαρχιακά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και Τρίκαλα κι ακολουθεί στις 24 Γενάρη η Λάρισα. Προοπτική των κινητοποιήσεων είναι να κλιμακωθούν και να συντονιστούν σε πανθεσσαλικό επίπεδο στις αρχές Φλεβάρη.

Μια μέρα πριν τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, την Τρίτη 18 Γενάρη, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Φάρσαλα. Καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν και τους μαζικούς φορείς της επαρχίας, να συνδράμουν στον αγώνα της αγροτιάς σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών των Φαρσάλων σημειώνει ότι «η κατάσταση παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, πάει από το κακό στο χειρότερο. Φέτος χτυπήθηκαν στις τιμές με το χειρότερο τρόπο οι παραγωγοί βαμβακιού, καπνού, σταριού, αμυγδάλου, ελιάς, βερίκοκου, κερασιού και σχεδόν όλες οι καλλιέργειες. Παράλληλα, το κυνηγητό της ΑΤΕ με τα χρέη των αγροτών από τα πανωτόκια και την τοκογλυφία, παίρνει τραγικές διαστάσεις και ετοιμάζονται φάκελοι για μαζικές κατασχέσεις, περιουσιών μετά τις εκλογές. Παρ' όλα αυτά οι πολυεθνικές που δρουν στον αγροτικό τομέα συνεχίζουν να λυμαίνονται πιο άγρια αγρότες και καταναλωτές, πουλώντας πανάκριβα και αγοράζοντας πάμφθηνα».

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας για το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, βαμβακοπαραγωγών, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ζητάμε ν' αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί λόγω των βροχοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού για το σύνολο της ζημιάς. Καταγγέλλουμε την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν κάποιες μικρές αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ, μια διαδικασία που αποκλείει πολλούς αγρότες από το δικαίωμα των αποζημιώσεων. Θεωρούμε, δε, απαράδεκτη τη μεθόδευση της κυβέρνησης να εντάξει μόνο τους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας - και τα καρύδια του νομού Λακωνίας! - όταν ανάλογες ζημιές έχουν υποστεί και οι αγρότες της περιοχής μας. Με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης, 18 Γενάρη, να απαιτήσουμε ό,τι τελικά ισχύσει για την Καρδίτσα να ισχύσει και στα Φάρσαλα. Επιπλέον, απαιτούμε να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, για να μην καταστούν οι αγρότες όμηροι της κυβέρνησης, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Γίνεται φανερό πως ο αγώνας μας για την επιβίωση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι μονόδρομος και πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά μαζικού ξεσηκωμού».

Τα πρώτα αποτελέσματα

Στο θέμα της αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας, αναφέρεται σε δήλωσή του ο Β.Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ:

«Τα πρώτα αποτελέσματα της αγωνιστικής δράσης του αγροτικού κινήματος σε ό,τι αφορά στο αίτημα για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών του νομού μας άρχισαν να φαίνονται. Βεβαίως, η διαδικασία αποζημιώσεων μέσω των ΠΣΕΑ, που επέλεξε η κυβέρνηση, αφήνει πολλές αμφιβολίες για την πρόθεσή της να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών, ενώ, ταυτόχρονα, δίνοντας ελπίδες στους παραγωγούς, επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Γεωργίας για την εξατομίκευση των ζημιών δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων, δεδομένου ότι θέτει προϋποθέσεις και όρους που αποκλείουν πολλούς από το δικαίωμα της αποζημίωσης. Επιπλέον, δε, η πλήρης υποταγή και συναίνεση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η αποδοχή του ρόλου της χώρας μας ως «νομαρχίας των Βρυξελλών», δημιουργεί πρόσθετες αμφιβολίες για την υλοποίηση του αιτήματος της αποζημίωσης. Οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά και οι ντοματοπαραγωγοί και οι τευτλοπαραγωγοί και άλλοι καλλιεργητές, η παραγωγή των οποίων υπέστη ζημιές, λόγω των καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις, καύσωνας κ.ά.) πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα τους. Μόνο με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις επερχόμενες κινητοποιήσεις μπορούν να ελπίζουν για την ικανοποίηση του αιτήματος της αποζημίωσης, αλλά και τη λύση άλλων μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η επαγρύπνηση όλων - και αυτών που συμμετέχουν στους αγώνες και όσων τάσσονται κατά, αλλά τώρα «κοκορεύονται» ότι, δήθεν, συνέβαλαν κι αυτοί υπέρ των αιτημάτων των αγροτών, διεκδικώντας μερίδιο της «επιτυχίας» - είναι επιβεβλημένη, ώστε να ικανοποιηθεί πλήρως το αίτημα, όπως το θέτουν οι αγρότες.

Στη Λάρισα

Κάλεσμα στους αγρότες του νομού να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 24 Γενάρη, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης, κάνει η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Λάρισας, στην ανακοίνωση της οποίας υπογραμμίζεται: «Τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται εντελώς απροστάτευτα, έρμαια στα χέρια των πολυεθνικών, η εγκατάλειψη σε έργα υποδομής συνεχίζεται, η κατάργηση οργανισμών αφαιρεί και την τελευταία ελάχιστη προστασία που υπήρχε, η ακρίβεια στα μέσα και τα εφόδια γιγαντώνεται. Μέσα σ' αυτή την κατάσταση η χώρα μας χάνει τα πλεονεκτήματα για παραγωγή πληθώρας αγροτικών προϊόντων άριστης ποιότητας, σε χαμηλό κόστος και με βιομηχανική επεξεργασία για εσωτερική και διεθνή αγορά, που στηρίζονταν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, οδηγούνται σε μαζική χρεοκοπία και τελικό ξεκλήρισμα πάνω από το 60% των αγροτικών νοικοκυριών, ενώ οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι».

Στα Τρίκαλα και στη Μαγνησία

Εντατικά προετοιμάζονται οι αγρότες των Τρικάλων για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 19 του μήνα. Στελέχη των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, περιοδεύουν συνεχώς στα χωριά και τις επαρχίες, ενημερώνοντας τον αγροτικό κόσμο και καλώντας τον να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση.

Ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και στη Μαγνησία όπου στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται διαφαίνεται η αποφασιστικότητα των αγροτών για αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ