Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
AΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκδικούν αναπλήρωση εισοδηματικών απωλειών

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, φέτος οι χονδρέμποροι αγόρασαν την αμυγαδαλόψιχα από τους παραγωγούς στην τιμή των 800 δρχ. το κιλό, αντί 1.400 δραχμών  πέρσι

Εεισοδηματική ενίσχυση προς τους αμυγδαλοπαραγωγούς για την κάλυψη των απωλειών, που είχαν στο εισόδημά τους, εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών του προϊόντος φέτος, ζητάει, με ανακοίνωσή του ο αγροτικός σύλλογος Οσσας Λάρισας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρά τις πολλές επισημάνσεις και προειδοποιήσεις του αγροτικού συλλόγου προς την κυβέρνηση για τον κίνδυνο ν' αρπάξουν τζάμπα την αμυγδαλόψιχα οι χονδρέμποροι - φέτος την αγοράζουν 800 δρχ. το κιλό περίπου, ενώ πέρσι η τιμή είχε φτάσει στις 1.400 δρχ το κιλό - αυτή αδιαφόρησε.

«Δυστυχώς - τονίζεται στην ανακοίνωση - η κυβέρνηση λειτούργησε ως "Πόντιος Πιλάτος" κι άφησε ελεύθερους τους χονδρεμπόρους να κάνουν ό,τι θέλουν». Και συνεχίζει: Φαίνεται καθαρά πως το παιχνίδι είναι στημένο από μονοπώλια του χώρου και την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως «Δούρειο Ιππο» τη φιλολογία της για «παγκοσμιοποίηση», «ελευθερία της αγοράς», «μονόδρομο της ΟΝΕ» κλπ. παγίδευσε τους παραγωγούς στη λογική του δε γίνεται τίποτα, δε μας επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση και παρέδωσε τον κόπο και τον ιδρώτα μας τζάμπα στα χέρια των χονδρεμπόρων, που μονοπωλούν το εμπόριο του προϊόντος. Αυτή τη ληστεία οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν πρόκειται ποτέ να τη συγχωρέσουν. Εχουν τεράστιες ευθύνες όσοι υπονόμευσαν τον αγώνα μας και έβαλαν πλάτες, για να περάσουν αυτή την πολιτική. Οσοι κυβερνητικοί βουλευτές και διάφοροι μνηστήρες για το βουλευτικό αξίωμα του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, που έρχονται στα χωριά μας και προσπαθούν να μας «δουλέψουν» με παχιά λόγια, ενώ πίσω από την πλάτη μας στηρίζουν με όλα τα μέσα την ίδια και χειρότερη πολιτική. Εχουν, επίσης, βαριές ευθύνες όσοι «λιβανίζουν» τους μονόδρομους της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στην κυριολεξία λειτουργεί ως οικονομική δικτατορία των μονοπωλίων των ισχυρών του χρήματος σε βάρος μας και σε βάρος τους εργαζόμενου λαού».

Σχετικά με το αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών, αναφέρεται: «Εμείς είχαμε θέσει το αίτημα στην κυβέρνηση να στηρίξει τους αμυγδαλοπαραγωγούς, με εισοδηματική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό και από οποιοδήποτε άλλο ταμείο του κράτους, γιατί με δικιά της ευθύνη "αρπάχτηκε" τζάμπα το προϊόν μας. Αυτό το αίτημα παραμένει στο ακέραιο και μάλιστα ενισχύεται με την κομπίνα των χονδρεμπόρων να ανεβάζουν τις τιμές, αφού πρώτα συγκέντρωσαν στα χέρια τους την παραγωγή. Ζητάμε να καλυφθεί από την κυβέρνηση το χαμένο εισόδημα (1.320 δρχ/κιλό αποζημίωσε ο ΕΛΓΑ το 1998 τους πληγέντες από παγετό παραγωγούς, 750 - 800 δρχ/κιλό «αγόρασαν» φέτος οι χονδρέμποροι). Κι ας μην πει κανείς για ελεύθερο εμπόριο, ελευθερία της αγοράς και τα άλλα τερτίπια».

Τέλος, με την ανακοίνωση γίνεται κάλεσμα σε όλους τους αμυγδαλοπαραγωγούς να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στο παναγροτικό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Γενάρη στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου - όπως τονίζεται - θ' αναδειχτεί και το αίτημα για ουσιαστική ενίσχυση προς κάλυψη του χαμένου τους εισοδήματος, μαζί με τη γενικότερη έκφραση της αντίθεσής τους στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ