Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις για τη δραχμή

Με άμεσο στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στα πλαίσια των κυβερνητικών προετοιμασιών για προσφυγή στις κάλπες, αποφασίστηκε η άμεση προώθηση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση της ισοτιμίας δραχμής - ΕΥΡΩ

Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - Βρυξελλών και υπό το άγρυπνο βλέμμα των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου επιχειρούν να «κλείσουν» εσπευσμένα το θέμα της ισοτιμίας, με βάση την οποία θα... καταργηθεί το εθνικό νόμισμα και θα ενταχθεί η χώρα στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Στην πραγματικότητα λόγος γίνεται για το ποσοστό υποτίμησης της δραχμής σε σχέση με το ΕΥΡΩ από τα επίπεδα των 327 δραχμών που ήταν χτες. Σημειώνεται στα πλαίσια της ένταξης της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, το Μάρτη του 1998, η δραχμή υποτιμήθηκε και ορίστηκε ως κεντρική ισοτιμία το ύψος 353,109 δραχμές ανά ΕΥΡΩ, με δυνατότητα διακύμανσης 15%. Στους μήνες που ακολούθησαν η δραχμή «τσίμπησε» και η ισοτιμία της με το ΕΥΡΩ έχει σταθεροποιηθεί εδώ και καιρό στα σημερινά επίπεδα των 327 δραχμών. Βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ, η οριστική ισοτιμία μπορεί να αποφασιστεί αμέσως μετά την αποδοχή της αίτησης της Ελλάδας για ένταξη στην ΟΝΕ, δηλαδή περί τα τέλη Ιούνη.

Ωστόσο, σκοπιμότητες που υπαγορεύονται από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είχαν σαν αποτέλεσμα να αποφασιστεί η άμεση προώθηση του θέματος της οριστικοποίησης της ισοτιμίας δραχμής - ΕΥΡΩ, σε επίπεδα, σύμφωνα με πληροφορίες, περί το 3% υψηλότερα από την κεντρική ισοτιμία. Οι σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν σε σύσκεψη που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου. Σαν πιθανότερη νέα κεντρική ισοτιμία εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί τιμή στα επίπεδα των 340 - 343 δραχμών ανά ΕΥΡΩ, χωρίς να αποκλείονται όμως και... εκπλήξεις, καθώς παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ισχυρίζονται ότι «αν οι αγορές μετά την αναπροσαρμογή, εκτιμήσουν ότι η δραχμή μπορεί να σταθεί στη σημερινή ισοτιμία, τότε δεν αποκλείεται η δραχμή να "κλειδωθεί" στα επίπεδα των 330 δραχμών ανά ΕΥΡΩ».

Είναι φανερό πως η επίσπευση των διαδικασιών να κλείσει το «θέμα δραχμή» από τώρα, ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα της ένταξης μπορούσε να εξεταστεί μέχρι και τα τέλη Ιούνη, συνδέεται με τις γενικότερες προσπάθειες της κυβέρνησης να επιταχυνθούν γενικότερα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, με στόχο να προκηρυχτούν εκλογές πριν από το καλοκαίρι. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται από το οικονομικό επιτελείο, όσο γρηγορότερα κλείσει το θέμα της ισοτιμίας, τόσο ευκολότερη θα είναι η προσαρμογή των επιτοκίων στα χαμηλά επίπεδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια και όπως προκύπτει και από πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Ρ» από τις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται το θέμα να λήξει, μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες, ακόμα και το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, επιδόθηκε σε... χρησμούς τύπου Πυθίας για το «τι μέλλει γενέσθαι» με τη δραχμή. Οπως είπε «ασφαλώς συζητήθηκε το θέμα, αλλά παραμένει ανοιχτό» και συμπλήρωσε: «Σημειώνω όμως ότι αυτό προϋποθέτει διαβουλεύσεις, επαφές με τους Ευρωπαίους, είναι θέμα συναπόφασης με τους Ευρωπαίους, θέμα ευρωπαϊκών οργάνων και αυτές οι επαφές συνεχίζονται». Σε άλλο δε σημείο ισχυρίστηκε ότι «το θέμα του χρόνου (σσ της αναπροσαρμογής) δεν έχει προσδιοριστεί, γιατί αυτό προϋποθέτει επαφές και διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους».

Να επισημάνουμε τέλος ότι η ισοτιμία των 340 - 343 δρχ ανά ΕΥΡΩ, δε θεωρείται δεδομένη από διάφορα κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ότι αν οι «αγορές» εκτιμήσουν ότι η δραχμή μπορεί να σταθεί στα επίπεδα των 330 δρχ, δεν αποκλείεται μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας να τεθεί εκ νέου θέμα αναπροσαρμογής της ισοτιμίας της δραχμής!

Κινητικότητα και στις Βρυξέλλες

Εντείνεται η φημολογία στις Βρυξέλλες για τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης περί αναπροσαρμογής της κεντρικής συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής έναντι του ΕΥΡΩ και κοινοτικοί κύκλοι δεν απέκλειαν να επιδιωχτεί από την Αθήνα το κλείσιμο του θέματος το ταχύτερο δυνατό, με αιφνιδιαστική σύγκληση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ) στις Βρυξέλλες, αυτό ή το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Χθες το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερ» μετέδωσε δύο φαινομενικά αντικρουόμενες πληροφορίες. Μία προερχόμενη από την Αθήνα, με δηλώσεις του ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με τις οποίες ήδη αρχίζουν διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους «εταίρους» για την αναπροσαρμογή της κεντρικής ισοτιμίας και μία από τις Βρυξέλλες στις οποίες ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου Π. Σόλμπες, διευκρίνιζε ότι «δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση ή συζήτηση» μεταξύ της κυβέρνησης και της Κομισιόν. Η διαδικασία της αναπροσαρμογής της δραχμής, που είναι ανεξάρτητη από αυτή της ΟΝΕ, προβλέπει αίτηση της κυβέρνησης προς τον προεδρεύοντα του συμβουλίου του υπουργών οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) και έκτακτη συνεδρίαση της ΟΔΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι Στουρνάρας (ΥΠΕΘΟ) και Γκαργκάνας (Κεντρική Τράπεζα). Η ΟΔΕ συνέρχεται πάντα Σαββατοκύριακο για το... φόβο των χρηματιστηρίων και της συναλλαγματικής αγοράς. Εχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της (πολιτικοί και τραπεζίτες) που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, δηλαδή σ' αυτή τη φάση οι 13 από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην της Βρετανίας και της Σουηδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ