Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρ. ΠΡΟΝΤΙ - Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μιλούν σε πολίτες... άλλου πλανήτη

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η ΕΕ ...«έφερε την ειρήνη σε χώρες που κάποτε πολεμούσαν μεταξύ τους και πρόσφερε στους πολίτες της μια άνευ προηγουμένου ευημερία»!!!

Τα νέα δεινά για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και για τους λαούς των χωρών που οι κυβερνήσεις τους θέλουν να βάλουν στο «μαντρί» της ΕΕ, παρουσίασαν από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΕΕ Ρομάνο Πρόντι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, στο πλαίσιο της λαμπρής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της χώρας μας.

«Εφερε την ειρήνη σε χώρες που κάποτε πολεμούσαν μεταξύ τους. Πρόσφερε στους πολίτες της μια άνευ προηγουμένου ευημερία», μας είπε ο Ρ. Πρόντι, παραθέτοντας τα καλά της ΕΕ και οργίζοντας όσους βιώνουν στο πετσί τους την ευημερία της ΕΕ. Και αποκαλύπτοντας τα όσα εξίσου καλά θα ακολουθήσουν για τους λαούς, ανέφερε: «Για να τονωθεί η παραγωγικότητα και να αυξηθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να επιταχυνθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να εξαλείψουμε τις αγκυλώσεις που παρεμποδίζουν την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη», βλέπε νέα επίθεση στα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα.

«Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο, εργάζονται λιγότερο και γεννούν λιγότερα παιδιά. Αυτό σε είκοσι χρόνια θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περίθαλψη και τις συντάξεις», προειδοποίησε και δήλωσε πως αυτά πρέπει να καταπολεμηθούν με μια σειρά μέτρα, ανάμεσα στα οποία είναι και η ενθάρρυνση στους μεγαλύτερους σε ηλικία να παραμένουν οικονομικώς ενεργοί (δηλαδή σύνταξη στα 80;).

Επίσης μίλησε για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και ανάμεσα στα μέτρα που παίρνονται για τη διασφάλισή τους ανέφερε τη λειτουργία από το επόμενο έτος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τροφίμων.

Ομως η σημαντικότερη πρόκληση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ είναι αυτή της σταθεροποίησης και ασφάλειας. Που διασφαλίζεται με τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Και φυσικά με την ενσωμάτωση στις δομές της ΕΕ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Στη διαδικασία αυτή η Ελλάδα, «λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική της θέση, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», είπε.

Και κατέληξε μιλώντας για τη νέα δομή της ΕΕ, όπως αυτή θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια. Ανακοίνωσε πως άρχισε δημόσια συζήτηση γι' αυτό, η οποία θα καταλήξει σε μια νέα Διακυβερνητική Διάσκεψη το 2004. Στο μεταξύ, τον Ιούλιο, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει «Λευκή Βίβλο» για την Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση που θα πραγματεύεται την «ουσιαστικότερη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, για τους ίδιους στόχους και τα ίδια οράματα, μίλησαν ο Κώστας Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής.

«Η ΕΕ βρίσκεται σ' ένα σταυροδρόμι. Εχει να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα και το πρώτο από αυτά είναι η διεύρυνση», είπε ο Κ. Σημίτης. «Με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ διευρύνουμε διαρκώς τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας μας, της κοινωνίας μας, των πολιτών μας. Της γενιάς που έρχεται. Η εμπειρία έδειξε ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στον πυρήνα της πολιτικής εξουσίας της Ενωσης, όσο πιο αποτελεσματικά ενσωματώνουμε τις πολιτικές της, τόσο περισσότερο αυξάνουμε την ικανότητά μας να επηρεάζουμε εξελίξεις, να ισχυροποιούμε την Ελλάδα, να μεγιστοποιούμε τα οφέλη για τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο Κ. Σημίτης.

«Είκοσι χρόνια μετά την ένταξή μας, οι Ελληνες μετέχουμε ενεργά στην πραγμάτωση του ευρωπαϊκού οράματος. Είμαστε περήφανοι που εμείς χαράξαμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας. Είμαστε περήφανοι για τη σημερινή επέτειο. Δεν ξεχνάμε εκείνους που μας έφεραν σε αυτή τη θέση». «Τα επόμενα 20 χρόνια ας φέρουν την ευημερία και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Ας μας φέρουν μια Ευρώπη ισχυρότερη από ποτέ, ευαίσθητη όπως πάντα, ενωμένη όπως τώρα. Μια Ευρώπη της ευαισθησίας, της αλληλεγγύης, αλλά και μια Ευρώπη της δράσης», είπε ο Κ. Καραμανλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ