Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με συνθήματα και διαδηλώσεις υποδέχτηκαν τον Ρ. Πρόντι

Avaton

Αγωνιστική απάντηση στην προκλητική επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, έδωσαν η νεολαία, οι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, το πρωί του Σαββάτου, με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το δημαρχείο της πόλης, όπου εκείνη την ώρα η πλειοψηφία της διοίκησης του δήμου τον τιμούσε με την ανώτατη τιμητική διάκριση, το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Η επίσκεψη του Ρ. Πρόντι έγινε με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ, που έγιναν το ίδιο βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής. Και όλοι οι ευρωλάτρεις βρήκαν αφορμή να δείξουν την υποτέλειά τους.

«Θέλουμε δημάρχους αγωνιστές και όχι της ΟΝΕ προσκυνητές», διαδήλωνε ο αγωνιζόμενος λαός της πόλης, όταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, που είχε βάλει τα γιορτινά του, υποδεχόταν τον πρόεδρο της ΕΕ στην είσοδο του δημαρχείου συνοδεία της μπάντας που παιάνιζε. Ολοι μαζί ανέβηκαν περπατώντας στο κόκκινο χαλί που στρώθηκε ειδικά για την περίσταση. Να συμβόλιζε, άραγε, και το αίμα του αθώου γιουγκοσλαβικού λαού που βρήκε το θάνατο από τις «ειρηνικές- ανθρωπιστικές» βόμβες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ; Οχι, αυτό δεν αναφέρθηκε στη διάρκεια της τελετής απονομής της τιμητικής διάκρισης. Εκεί όλοι οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) έδωσαν εξετάσεις στην υποτέλεια και πέρασαν. Ολοι τίμησαν στο πρόσωπό του την ΕΕ και την προοπτική του ειρηνικού μέλλοντος.

Μόνο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη-Αντεπίθεση Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης, κατήγγειλε πως οι πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συσσωρεύουν σύννεφα πολέμου στα Βαλκάνια. «Οποια γεύματα και αν φάτε στην πόλη μας δε θα είναι εμπλουτισμένα με ουράνιο, όπως αυτά των φοιτητών στη Γιουγκοσλαβία», είπε καυστικά και, τέλος, διαβεβαίωσε πως τα οράματα και τα ιδανικά της Φεντερασιόν παραμένουν επίκαιρα και εμπνέουν το λαό της Θεσσαλονίκης. «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ειρήνη στα Βαλκάνια, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε.

Απάντηση δεν έδωσε ο Ρ. Πρόντι. Μόνο ψέλλισε πως ούτε η ΕΕ ήθελε τους βομβαρδισμούς, όμως ήταν αναγκαίοι. Και άφησε το μέλλον να δείξει αν η επιλογή τους ήταν σωστή.

Λίγο αργότερα μετά τη φιέστα υποτέλειας, ο Ρ. Πρόντι ήρθε και πάλι αντιμέτωπος με τον αγωνιζόμενο λαό και τους εκπροσώπους του. Εξω στην είσοδο τον περίμεναν και του επέδωσαν ψηφίσματα με τα αιτήματά τους. Ψηφίσματα μέσα από τα οποία καταγγελλόταν η πολιτική της ΕΕ στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, τα σαρωτικά μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Και οι εκπρόσωποι του αντιπολεμικού κινήματος τού έκαναν και ένα «δωράκι»: Μια μπλούζα που με στάμπα μια ασφυξιογόνο μάσκα καταγγέλλει τα δεινά που φέρανε στα Βαλκάνια με την πολεμική δράση του ΝΑΤΟ, και το σύνθημα να διατυπώνεται σαφέστατα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».

Τόσο στη διάρκεια άφιξης όσο και την ώρα αναχώρησης του προέδρου της ΕΕ και της κουστωδίας που τον συνόδευε, οι διαδηλωτές βροντοφώναζαν: «Μπους και Πρόντι, δεν είναι περιστέρια, σκοτώνουν τους λαούς με τα δικά τους χέρια».

Προειδοποιούσαν πως και τα επόμενα 20 χρόνια στην ΕΕ θα κυριαρχούνται από φτώχεια, ανεργία, πόλεμο και καλούσαν σε αντίσταση: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Παράλληλα, κατήγγειλαν την αστυνομοκρατία και την επιχείρηση εγκλωβισμού των διαδηλωτών για να μην ενοχληθεί ο «υψηλός προσκαλεσμένος». «Ματ βία αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ