Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Χειρότερη περίθαλψη για το 85% των ασθενών

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις αυξημένες συμμετοχές στα φάρμακα έχει οδηγήσει το 85% των διαβητικών στην Ελλάδα σε κακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με μελέτη στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη από τη Μονάδα Ενδοκρινολογίας του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου.

Στοιχεία από τη μελέτη αυτή παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας ενόψει του 13ου Διαβητολογικού Συνεδρίου στην Αθήνα (27-31 Μαρτίου 2013). «Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακα και τα αναλώσιμα υλικά, ενώ για τα ω-3 λιπαρά οξέα - που είναι απαραίτητα σε ορισμένες κατηγορίες διαβητικών - πληρώνουν μέχρι και 60 ευρώ το μήνα» υπογράμμισαν οι γιατροί.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 13% των διαβητικών θεωρεί κακή την ποιότητα περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ, το 34% μέτρια και το 47% κακή ως απαράδεκτη. Το 54% ανέφερε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε δυσμενώς την ποιότητα διατροφής και το 85% θεωρεί ότι η οικονομική κρίση επηρέασε δυσμενώς την προμήθεια φαρμακευτικών αγωγών και αναλώσιμων υλικών.

Κι ενώ 1 στους 10 Ελληνες πάσχουν από διαβήτη και ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% - όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη - στους νέους οργανισμούς των συγχωνευμένων νοσοκομείων δεν προβλέπεται ούτε ένα από τα 19 κέντρα και τα 70 περιφερειακά ιατρεία για το διαβήτη! «Τα κέντρα και τα ιατρεία λειτουργούν, είπαν οι γιατροί. Ομως δεν προβλέπονται στον οργανισμό, είναι ανά πάσα στιγμή υπό αίρεση. Π.χ. μπορεί να μετακινηθεί μια νοσηλεύτρια ή ένας διαιτολόγος, όταν δεν είναι κατοχυρωμένη οργανικά η θέση του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ