Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απειλείται η λειτουργία του από τη μείωση διοικητικών υπαλλήλων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των διοικητικών υπαλλήλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνουν:

«Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις που πραγματοποιούνται σε αυτό.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του «προγράμματος κινητικότητας», που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, τίθεται σε διαθεσιμότητα το 10% των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, ουσιαστικά πετιούνται έξω από αυτό, καθώς η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει προκειμένου να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται στο πανεπιστήμιο απορρίφθηκε, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η φάση των αιτήσεων για μετάταξη που κλήθηκαν να συμπληρώσουν.

Η μείωση του προσωπικού, με τις διαθεσιμότητες περίπου 82 εργαζόμενων, απειλεί τη συνολική λειτουργία του ΑΠΘ αφού η αναλογία διδασκόντων και φοιτητών προς υπαλλήλους θα είναι κατά πολύ μικρότερη από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα. Σύμφωνα και με στοιχεία της διοίκησης του ΑΠΘ οι εναπομείναντες υπάλληλοι (740 στον αριθμό) δεν αρκούν ούτε καν για τη λειτουργία της Πολυτεχνικής σχολής (το μέγεθος τη οποίας είναι συγκρίσιμο με του ΕΜΠ, το οποίο διαθέτει 750 υπαλλήλους). Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες φοίτησης περίπου 75.000 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και των υποψηφίων διδακτόρων, τις διοικητικές ανάγκες περίπου 2.130 καθηγητών και λεκτόρων και περίπου 1.240 μελών του υπόλοιπου προσωπικού.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της διαχρονικά ακολουθούμενης πολιτικής της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, και της σημερινής τρικομματικής. Πολιτικής των συγχωνεύσεων ιδρυμάτων, καταργήσεων τμημάτων και τις διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζόμενων, με στόχο την αύξηση των κερδών των κάθε είδους εργολάβων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Πανεπιστημίων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό άμεσες ενέργειες για:

  • Να μην τεθεί κανένας εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα.
  • Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την κατάργηση του εργολαβικού καθεστώτος σε όλους τους τομείς του ΑΠΘ.
  • Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μην παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του ΑΠΘ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα 48ωρη απεργία τη Δευτέρα (2013-11-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι διοικητικοί υπάλληλοι (2013-10-05 00:00:00.0)
Αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια (2013-09-21 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ (2012-12-14 00:00:00.0)
Γενικεύονται οι διαθεσιμότητες στα ΑΕΙ (2012-12-13 00:00:00.0)
Απαιτούν μονιμοποίηση (2002-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ