Παρασκευή 5 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Από μέσα κι από έξω οι εκβιασμοί στο λαό

Η κυπριακή κυβέρνηση λέει «μέτρα ή χρεοκοπία» και η Τουρκία, με τις πλάτες της ΕΕ, πιέζει για διχοτομικές λύσεις

Τα ασφαλιστικά ταμεία πάνε για «κούρεμα» 60% στα αποθεματικά τους και η κυπριακή κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι «έσωσε» τις καταθέσεις τους στις τράπεζες!

Icon

Τα ασφαλιστικά ταμεία πάνε για «κούρεμα» 60% στα αποθεματικά τους και η κυπριακή κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι «έσωσε» τις καταθέσεις τους στις τράπεζες!
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το εκβιαστικό δίλημμα «μέτρα ή χρεοκοπία» ενισχύει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να περάσει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα χωρίς αντιδράσεις, ζητώντας συνέπεια και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Παράλληλα, οι τραπεζικές συναλλαγές στην Κύπρο εξακολουθούν να υπόκεινται σε περιορισμούς, με το τέταρτο κατά σειρά διάταγμα που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το θέμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των ταμείων Πρόνοιας, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «πέτυχε» οι καταθέσεις τους στη Λαϊκή να υποστούν «προνομιακό κούρεμα» ίσο με αυτό της Τράπεζας Κύπρου, που φτάνει το 60%! Τη διασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων ζητάει το ΑΚΕΛ, το οποίο κατέθεσε επίσης αίτημα στην Κυπριακή Βουλή να συζητηθεί το θέμα της εκποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και οι ακριβείς όροι της συμφωνίας.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία βρίσκεται σταθερά και το φυσικό αέριο, ιδιαίτερα μετά την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ και την επικείμενη επίσκεψη του Ν. Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ. Σε δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, υποστήριξε ότι η Κύπρος συνεχίζει τις συνομιλίες με το Ισραήλ, ωστόσο είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, είτε το Τελ Αβίβ αποφασίσει να συνεργαστεί, είτε όχι.

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται επίσκεψη του Ι. Κασουλίδη και του υπουργού Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη στο Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθεί η ενεργειακή συνεργασία. Η Τουρκία από την πλευρά της, προσπαθεί να αξιοποιήσει την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας για προωθήσει διχοτομικές λύσεις στο κυπριακό και να βάλει στο χέρι μέρος από τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες.

Για «κοινή θέση» ΕΕ - Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία οι εξελίξεις στην Κύπρο προσφέρουν ένα «νέο παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του Κυπριακού, έκανε λόγο το βράδυ της Τετάρτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, σε κοινές δηλώσεις του στην Αγκυρα με την υπατη αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον. Λύση η οποία προφανώς θα είναι στα μέτρα των επιδιώξεων της Τουρκίας, στα πρότυπα του Σχεδίου Ανάν, που χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε και από την ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Α. Νταβούτογλου επανέλαβε την τουρκική θέση όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλώνοντας την αντίθεση της Αγκυρας στην εκμετάλλευσή τους πριν την όποια επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί και στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή ο Α. Νταβούτογλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι, στην Κωνσταντινούπολη.

Στην επαναφορά του σχεδίου Ανάν, καθώς και στη λύση δύο κρατών, αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μ. Σιμσέκ, χτες, υποστηρίζοντας ότι «η σημαντικότερη βοήθεια, που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς στη Νότια Κύπρο, είναι να οδηγηθούμε σε μία λύση με δύο κράτη και δύο ισότιμες κοινότητες, δηλαδή με τρόπο που προέβλεπε το 2004 και ο ΟΗΕ».

Στο μεταξύ, νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού του λαού, για να πέσει στα μαλακά το μνημόνιο, έριξε χτες το πόρισμα του οίκου «Alvarez & Marsal» για την Τράπεζα Κύπρου, κάνοντας λόγο για κενά σε θέματα εποπτείας, εταιρικής διακυβέρνησης, παραλείψεις, απουσία εγγράφων και ανάληψη ρίσκου. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η έρευνα έδειξε μεταξύ άλλων ότι οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα από ένα επίπεδο και άνω γίνονταν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ εικόνα δεν είχαν όλα τα μέλη του ΔΣ. Επίσης η Κεντρική Τράπεζα για άγνωστο λόγο δεν έκανε ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ