Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τιμούν τον Καμπανέλλη

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ήταν φέτος ο τιμώμενος στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στην Ουάσιγκτον, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ημέρα αφιερωμένη στη λογοτεχνία για το Ολοκαύτωμα. Μετά την ομιλία για τη ζωή και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, διαβάστηκαν αποσπάσματα από το «Μαουτχάουζεν» και ακολούθησε συναυλία με τον ομώνυμο κύκλο τραγουδιών. Ο συγγραφέας μίλησε για τις εμπειρίες του από τη φυλάκισή του για δυόμισι χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν και υπογράμμισε «να μην ξεχνάμε τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως το Ολοκαύτωμα, ώστε να μην επαναληφθούν».

Τη Δευτέρα, στο Κέντρο Συγγραφέων της Ουάσιγκτον διαβάστηκε το θεατρικό έργο του «Χώρα Ιψεν», ενώ ο ίδιος μίλησε για το έργο του, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ σε σκηνοθεσία Αλαν Κουλάκοβ, με συμμετοχή της Ελληνίδας ηθοποιού Ιωάννας Γκαβάκου.

Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης θα διαβαστούν αποσπάσματα έργων του, συνοπτική αναφορά της δουλιάς του και συζήτηση του Ι. Καμπανέλλη με τους παρισταμένους. Στις 10 του Απρίλη, στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού θα διαβαστεί ο μονόλογός του «Γράμματα στον Ορέστη» και η Καίτη Μυριβήλη θα μιλήσει για την προσφορά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ