Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
ΧΑΡΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
«Ο τυραννομάχος της φυλής»

(«Σύγχρονη Εποχή»)

Χρυσοφόρο το παιδαγωγικό έργο του Χάρη Σακελλαρίου καλύπτει τη νηπιακή ως και την εφηβική ηλικία των παιδιών: ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μεταφράσεις, ανθολογίες. Το μεγαλύτερο μέρος του, η γνωριμία με τους θησαυρούς του πνεύματος της ελληνικής αρχαιότητας.

Το τελευταίο του ιστορικό αφήγημα: «Ο τυραννομάχος της φυλής», έχει αντικείμενο τον Θρασύβουλο, φίλο και συνεργάτη του Περικλή. Οι καλύτερες ώρες του «Χρυσού αιώνα» της αρχαίας Αθήνας σαρκώνονται με εξαιρετική ενάργεια σκιαγραφώντας πρόσωπα και καταστάσεις κοινωνικές.

Η πληγή που αιμορράγησε ως την εξάντληση, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, αιτία να φανούν τα χαρίσματα ή μη των Αθηναίων, θλιβερή κατάληξη η τυραννία των τριάκοντα. Η δικτατορία σκαιή και αδυσώπητη γκρεμίζει γρήγορα το μεγαλείο της Αθήνας, που είχε αναδείξει ο Περικλής, στηριγμένο στην αναγνώριση όλων ως πολιτών της Αθήνας (κι οι θύτες είχαν αποκτήσει ίσα δικαιώματα με τους άρχοντες. Παράλληλα υπήρχε η δουλοκτησία, η μεταχείριση όμως όλων αυτών των μη ελεύθερων ανθρώπων γινόταν με σεβασμό στην κατάστασή τους).

Το γκρέμισμα αυτού του αίσχους ανέλαβε και πέτυχε ο Θρασύβουλος: «Ποιος θα το 'λεγε, αυτός ένα πλουσιόπαιδο της Αθήνας, από το δήμο Στειριέων, να έχει ιδέες εντελώς διαφορετικές ή και αντίθετες από τον πατέρα του, μα κι όλης της τάξης του και της σειράς του. Πεντακοσιομέδιμνος και τριήραρχος ήταν ο πατέρας του ο Λύκος και πολύ καμάρωνε για το γιο του, που ήταν έξυπνος και θαρραλέος ό,τι χρειαζόταν για να φτάσει μια μέρα στ' ανώτατα αξιώματα της πόλης». Ο γιος του όμως: «Πες από το παράδειγμα του Περικλή, που πολύ τον θαύμαζε, πες και γιατί το είχε μέσα του, από μια βαθύτερη ευαισθησία για τον ανθρώπινο πόνο και τους φτωχούς, από τα πρώτα του κιόλας βήματα πήγε με το μέρος του λαού».

Η προσωπικότητα τόσο του Περικλή, όσο και του Θρασύβουλου, φάρος φωτεινός, καταυγάζει το δημοκρατικό χώρο.

Τέτοια βιβλία χρηστικά θα 'πρεπε να μπουν στο σχολείο, βοηθήματα των ιστορικών μαθημάτων. Κι είναι τόσο γλαφυρή και ζωντανή η γραφή, που τα σπουδαία αυτά πρόσωπα εδραιώνονται στέρεα μέσα στο πνεύμα, περήφανο για τις λαμπρές αυτές ρίζες.


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ