Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ο «Ολκός» κυκλοφόρησε το εξαιρετικά καλαίσθητο, λεύκωμα - μακρόχρονη έρευνα των Ν.Δ. Καρύδη - Μ. Kiel «Μυτιλήνης Αετογραφία και Λέσβου χωρογραφία». Η έκδοση συνοδεύεται από πρωτότυπη φωτογραφική εικονογράφηση περιοχών, οικισμών, κτιρίων της Λέσβου, χάρτες, πίνακες, διαγράμματα και αντίγραφα των οθωμανικών εγγράφων. Η έρευνα, εκτός από επιτόπια μελέτη της αστυγραφίας και χωρογραφίας του νησιού βασίστηκε και σε 120 αδημοσίευτα οθωμανικά αρχεία (στην Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη), αλλά και γαλλικά αρχεία, και φωτίζει τους «σκοτεινούς» χρόνους (από το 1462 και μετά) στο νησί. Παρουσιάζει την ελαιοκαλλιέργεια, τις σχέσεις των Μυτιληνιών με τους μουσουλμάνους κατακτητές, το «σβήσιμο» χωριών και τη δημιουργία πόλεων, και τέλος διερευνά παρόμοια θέματα και των νησιών Θάσου και Κω.

- Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε: στη σειρά «Μελέτες - Δοκίμια» το βιβλίο της Γκρατσίας Σπύρου Δεστούνη «Δώδεκα Ελληνες ποιητές» (Κάλβος, Σολωμός, Παπαδιαμάντης, Παλαμάς, Καβάφης, Μαλακάσης, Καζαντζάκης, Σικελιανός, Καρυωτάκης, Σεφέρης, Πολυδούρη, Καββαδίας). Πρόλογος του Ι.Μ. Χατζηφώτη. Το βιβλίο του Μενέλαου Β. Δαλιάνη «Η Εθνική Αντίσταση της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία (1940-1944)».

- Η «Αγρα» κυκλοφόρησε το ποιητικό βιβλίο του Αλέξανδρου Ισαρη «Θα επιστρέψω φωτεινός», το οποίο περιλαμβάνει ποιήματα της περιόδου 1993-1999.

- Το «Προσκήνιο» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Φρανσουά Μιτεράν «Περί Γερμανίας - Περί Γαλλίας». Ιστορική επιμέλεια - εισαγωγή Ξένη Δ. Μπαλωτή, μετάφραση Γιώργος Σεφερλής.

- Ο «Εξάντας» κυκλοφόρησε το διήγημα του κορυφαίου Πορτογάλου ποιητή και πεζογράφου Φερνάντο Πεσόα «Η ώρα του διαβόλου», το οποίο βρέθηκε το 1989, πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Πεσόα. Η έκδοση περιέχει λεπτομερές χρονολόγιο και σαράντα ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Μετάφραση Μαρία Παπαδήμα.

- Ο «Πατάκης» κυκλοφόρησε: Σε καλαίσθητο λεύκωμα το έργο του Ηλία Πετρόπουλου «Η τραγιάσκα» εικονογραφημένο με 500 έργα του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα και 2.000 φωτογραφίες του συγγραφέα και τρεις του Φαίδωνα Κουκουλέ. Πρόκειται για εκτενή μελέτη του Η. Πετρόπουλου για τα καπέλα στη νεότερη Ελλάδα και τις επιρροές από το διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο που δημιούργησαν τις ενδυματολογικές συνήθειες των Ελλήνων. Παρουσιάζονται όλων των ειδών τα καπέλα, (σκουφιά, φέσι, τραγιάσκα, ρεπούμπλικα, επαγγελματικά και μη πηλίκια). Επιμέλεια Κώστας Σταμάτης. Στη σειρά «Αρχαίοι Ελληνες Συγγραφείς« το έργο του Ρονφίνου «Επιγράμματα ερωτικά» στο πρωτότυπο και σε εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, Κώστα Χωρεάνθη. Τη μελέτη του Λουί Γκερνέ «Ανθρωπολογία της Αρχαίας Ελλάδας» σε εισαγωγή Ζαν - Λουί Βερνά και μετάφραση Α. Μεθενίτη - Α. Στεφανή. Το μυθιστόρημα του Παντελή Καλιότσου «Ο μεσαίος τοίχος». Το «Οικολογικό» ημερολόγιο σε κείμενα Νίκου Μολυβιάτη και εικόνες Νίκου Μαρουλάκη. Το αριστούργημα του Αντουάν ντε Σεντ - Εξιπερί «Ο μικρός Πρίγκιπας» σε multimedia μορφή, για παιδιά με πρωτότυπη μουσική, ζωντανούς διαλόγους, αφηγήσεις και παιχνίδια, διασκευασμένη και σκηνοθετημένη από τον Ρομέν Βικτόρ - Πιζμπέ. Οι ελληνικές φωνές είναι των ηθοποιών Σοφοκλή Πέππα και Μυρτώς Αλικάκη.

- Ο ποιητής Νίκος Φωτόπουλος κυκλοφόρησε δύο συλλογές του. Το «Ευρετήριο χαμένων ονομάτων» από τις εκδόσεις «Ιδμων» και «Στ' ακροκέραμα των ουρανών» από τις εκδόσεις «Θεριστής».

- Από τα «Νέα Σύνορα» (Δημήτρης Βαλασκαντζής, Καρλόβασι Σάμου) κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή της Ελευθερίας Μπέλμπα «Εαρος νυχτερινό κατευόδιο».

- Ο «Κέδρος» κυκλοφόρησε: Το μυθιστόρημα του θεατρικού συγγραφέα Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Οχ, τα νεφρά μου». Τα διηγήματα του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή «Στα διώροφα έμεναν οι όμορφες». Το μυθιστόρημα της Αννας Γκέρτσου - Σαρρή «Δροσουλίτες». Το μυθιστόρημα του Μαροκινού Αμπντελκαντέρ Μπεναλί «Παραθαλάσσιος γάμος» (μετάφραση Γιάννης Ιωαννίδης).

- Τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησαν: τη μελέτη (ιστορική, μυθολογική, λαογραφική, πολιτισμική) του Διονυσίου Β. Ηλιόπουλου «Εν Αθήναις, κάποτε... (Η πόλις και οι δρόμοι της διηγούνται την ιστορία τους)». Το βιβλίο περιηγείται στην Αθήνα από τους μυθικούς έως τους σύγχρονους χρόνους. Τη μελέτη - έρευνα του Βαγγέλη Ηλιάδη «Τα Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας στην υπηρεσία της ανθρωπότητας», η οποία ως βιογραφικό λεξικό καταγράφει το έργο των 172 επιστημόνων που βραβεύτηκαν με το Νόμπελ αυτό από το 1907-2000. Το συλλογικό τόμο «Η Κοινωνική Ψυχολογία στο κατώφλι του 21ου αιώνα - Η ελληνική πραγματικότητα» σε επιμέλεια Στάμου Παπαστάμου. Τη μελέτη (πραγματικό οδηγό για γονείς) του Τζον Γκότμαν «Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών (Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά με συναισθηματική νοημοσύνη)» (μετάφραση Χρύσα Ξενάκη). Τη συλλογική μελέτη «Ενταξη: Ουτοπία ή πραγματικότητα: (Η εκπαιδευτική και πολιτική διάσταση της ένταξης των μαθητών με ειδικές ανάγκες» σε επιμέλεια Αθηνάς Ζώντου - Σιδέρη. Τη μελέτη του Σαλβαδόρ Μινουκίν «Οικογένειες και οικογενειακή θεραπεία» σε επιμέλεια Φώτιου Αναγνωστόπουλου. Τη μελέτη της Ελενας Χάιντς «Συζυγική θεραπεία (τρόπος βελτίωσης της συζυγικής επικοινωνίας)». Τα παραμύθια του ανεξάντλητου και αγαπημένου των μικρών αναγνωστών Ευγένιου Τριβιζά «Οι σαράντα εφιάλτες» (ζωγραφιές Βαγγέλης Ελευθερίου), «Η νύχτα της μπανανόφλουδας» (ζωγραφιές Ράνιας Βαρβάκη), «Η Πουπού και η Καρλότα» και «Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης» (ζωγραφιές και στα δύο της Ναταλίας Καπατσούλια).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2001-04-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-12-14 00:00:00.0)
Νέες εκδόσεις (2000-08-24 00:00:00.0)
ΝEEΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1999-04-22 00:00:00.0)
Προτείνουμε και διαλέξτε βιβλία γνώσης (1997-12-21 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1996-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ