Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ
Επαναλήφθηκε χτες η «πολιορκία» του υπουργείου Πολιτισμού από τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του, οι οποίοι παλεύουν για μονιμοποίηση, μετά από χρόνια προσφοράς στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και την ενεργό συμμετοχή τους στις ανασκαφές που διενεργούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στα «μεγάλα έργα» ανά την επικράτεια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της.

Μετά την πρώτη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ έξω από το υπουργείο στις 29 του Μάρτη, χωρίς να δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία για οριστική επίλυση του προβλήματος υπέρ των εργαζομένων, χτες οι εργαζόμενοι επανήλθαν, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών συναδέλφων τους από τις αρχαιολογικές εφορείες της επαρχίας, καθώς και συναδέλφων τους στο Σύλλογο Αρχαιολόγων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα και στην ΤΑ, οι οποίοι ενώθηκαν μαζί τους, αποκλείοντας την κυκλοφορία στην Μπουμπουλίνας και απαιτώντας άμεση απάντηση του υπουργού στο αίτημά τους.

Ο υπουργός την ίδια ώρα παρουσίαζε σε συνέντευξη Τύπου μέσα στο ΥΠΠΟ, τις εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, επιβεβαιώνοντας, σημειολογικά, ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν είναι η πραγματική προστασία του αρχαιολογικού μας πλούτου, αλλά η προώθηση των πολιτιστικών, κοσμοπολίτικων «μεγαλοϊδεατισμών» της άρχουσας τάξης.


Τα πλακάτ, τα πανό, οι ντουντούκες και τα συνθήματα έφταναν μέσα στο υπουργείο, παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε παραταχθεί μπροστά στην πύλη για να μπορέσει να φύγει ο υπουργός. Ο υπουργός σε σχετική ερώτηση για το τι θα πει στους συγκεντρωμένους, απάντησε πως «θα ήταν ευτυχής αν μπορούσε να προσλάβει όλους τους υπαλλήλους», αλλά ο νόμος που ψηφίστηκε επί υπουργίας Πάγκαλου (κατά το γνωστό «παραλάβαμε καμένη γη») δημιουργεί «ερμηνευτικά προβλήματα», τα οποία «θέλει να ελπίζει» (!) πως θα λυθούν, ώστε να «τακτοποιηθεί ένας σεβαστός αριθμός εργαζομένων».

Αναλόγως... ασαφή απάντηση έλαβε και η Επιτροπή των Συμβασιούχων, στη συνάντησή της με τη γγ του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, η οποία επανέλαβε τη «θέληση του υπουργού για καλύτερη ρύθμιση»...

Οι απαντήσεις αυτές έγιναν δεκτές από τους συγκεντρωμένους με σαρκαστικά σχόλια και συνθήματα, ενώ επί τόπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η πρόταση των προεδρείων των σωματείων τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αφορά: 3ωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 12μ έως τις 3 μμ και συγκέντρωση στα εκδοτήρια της Ακρόπολης, 24ωρη απεργία αύριο και στις 10/4, οπότε θα συγκεντρωθούν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα εγκαινιαστεί μια νέα συλλογή και 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ στις 19/4.

Οι συμβασιούχοι προτάσσουν την αναγκαιότητα στελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τονίζοντας το κοινώς αποδεκτό, πως περίπου 360 μόνιμοι αρχαιολόγοι για 30.000 μνημεία και εκατοντάδες ανασκαφές είναι ελάχιστοι, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες ειδικότητες που καλύπτουν οι συμβασιούχοι (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, συντηρητές μνημείων, φύλακες αρχαιολογικών χώρων κ.ά.).

Η χτεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων αρχαιολόγων στον ιδιωτικό τομέα και την ΤΑ συνεχίστηκε από τις 7.30μμ και μέχρι αργά το βράδυ με καθιστική διαμαρτυρία στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Οι συμβασιούχοι, κρατώντας πλακάτ, πανό, πολύχρωμα φανάρια και έχοντας σχηματίσει με αναμμένα κεριά τη λέξη «αρχαιολόγοι», ενημέρωναν τους περαστικούς για τα αιτήματά τους και διάβαζαν την ανακοίνωσή τους με ντουντούκα. Να σημειώσουμε ότι συνεχίζοντας τον αγώνα τους σήμερα στις 8πμ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό! (2013-03-13 00:00:00.0)
Θα σωθεί ο ναός της Αφροδίτης; (2009-04-28 00:00:00.0)
Στρώνει το δρόμο στους ιδιώτες (2004-05-22 00:00:00.0)
Σε απεργιακό κλοιό το ΥΠΠΟ (2001-05-09 00:00:00.0)
"Γιαλαντζί" τάφος του Μ. Αλεξάνδρου... (1995-02-07 00:00:00.0)
Επιφυλακτικοί οι αρχαιολόγοι (1995-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ