Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Σε απεργιακό κλοιό το ΥΠΠΟ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι έκτακτοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού. Μηνύματα συμπαράστασης από τους μονίμους συναδέλφους τους

Με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση σήμερα το πρωί στις 10 έξω από το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι έκτακτοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, απαιτώντας δίκαιη και οριστική λύση στο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς τους.

Απέναντι στην προκλητική σιωπή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου (όποτε αυτή δεν επιχειρεί να κερδίσει χρόνο με αοριστολογίες, επιχειρώντας πολιτικάντικους ακροβατισμούς πάνω στις πλάτες των εργαζομένων), αλλά και στην επίσης προκλητική αντιμετώπιση του ζητήματος από την ηγεσία του συλλογικού οργάνου των μονίμων υπαλλήλων (σε αντίθεση με την κύρια μάζα των μόνιμων συναδέλφων τους οι οποίοι συμπαραστέκονται), οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ όχι μόνο δεν κάνουν πίσω, αλλά η γενική τους συνέλευση εξέλεξε και απεργιακή επιτροπή για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, με αφορμή τον πρόσφατο, συμβολικό αποκλεισμό της Ακρόπολης από τους συμβασιούχους, «επιδοκιμάζει την υπεύθυνη και ώριμη στάση των εργαζομένων που έλαβαν μέρος σε αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στα μνημεία και τους επισκέπτες και καλεί σε "συστράτευση" για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους». Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η ηγεσία του ΥΠΠΟ αντιμετωπίζει τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους ως «απειλή» για τα μνημεία, κινητοποιώντας τα ΜΑΤ σε κάθε διαμαρτυρία. Με αφορμή την ίδια κινητοποίηση, η Απεργιακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η παρουσία μας στην Ακρόπολη απέδειξε ότι μπορούμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, απέδειξε ότι κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής μας δεν μπορεί να κάμψει τους αγώνες μας».

Εξάλλου, σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συντηρητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ σημειώνουν πως «είναι επιτακτική ανάγκη να προωθηθεί η μονιμοποίηση των εκτάκτων υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, όχι μόνο για να τερματιστεί η εργασιακή τους ομηρία, αλλά και γιατί αυτό απαιτείται για τη συστηματική προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που δεν μπορεί να συντηρείται αποσπασματικά, έκτακτα και με διαλείμματα».

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το παράρτημα Βόρειας Ελλάδας του Συλλόγου Αρχαιολόγων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα και τους ΟΤΑ εξήγγειλε 24ωρες απεργίες στις 10 και 16/5. «Το ΥΠΠΟ», σημειώνει ο Σύλλογος, «παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις ότι θα επιλύσει τα εργασιακά μας προβλήματα, στελεχώνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών της σε επιστημονικό προσωπικό, αδιαφορεί και παραβλέπει την πολυετή εμπειρία αρχαιολόγων που εργάζονται υπό την εποπτεία του».

Το ΥΠΠΟ έχει αναγνωρίσει τα μέλη του συλλόγου σαν εργαζόμενους για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και έχει νομοθετήσει την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους σε περίπτωση προσλήψεων στο υπουργείο με βάση την προϋπηρεσία. Ωστόσο «ενόψει της υπαγωγής των συμβασιούχων σε θέσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 2839/2000, η ίδια πολιτική ηγεσία αρνείται να λάβει υπόψη τη νομοθετικά κατοχυρωμένη προϋπηρεσία των συναδέλφων μας που φτάνει ως και τα 10 χρόνια». Στις 10/5 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στην Καμάρα στις 10.30 πμ και στις 16/5, στις 11.00 πμ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ο σύλλογος αριθμεί περίπου 400 εργαζόμενους που δουλεύουν στις ανασκαφές στο Μετρό Αθηνών, στην Εγνατία Οδό, την Αττική Οδό, την Εθνική Οδό, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, τη Σήραγγα Πλαταμώνα - Λεπτοκαρυάς και σε άλλα «μεγάλα», δημόσια έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ