Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πάρτι» αρχαιοκάπηλων στην Κριμαία

«Αποψιλώνεται» από τον αρχαιολογικό της πλούτο η Κριμαία, σύμφωνα με το BBC, χωρίς η ουκρανική κυβέρνηση να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, κάθε χρόνο διακινούνται αρχαιότητες, κυρίως ελληνικές και ρωμαϊκές, αξίας, τουλάχιστον, δύο εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες προωθούνται σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία ή σε οίκους δημοπρασιών της Δύσης.

Οι φύλακες απλώς παρακολουθούν τους αρχαιοκάπηλους στο «έργο» τους, αφού δεν έχουν τα μέσα να τους συλλάβουν, ενώ οι τελευταίοι διαθέτουν όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό, από γρήγορα αυτοκίνητα, μέχρι, φυσικά, όπλα.

Από την άλλη, οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν, αλλά και αυτοί με ελάχιστα μέσα. Ανυπολόγιστης αξίας αρχαιότητες καθαρίζονται και αρχειοθετούνται, για να καταλήξουν στις αποθήκες, μέσα σε κούτες από τσιγάρα ή από φάρμακα. Πρόκειται για μία ακόμη εικόνα της μετασοβιετικής εποχής, αυτή τη φορά στο πεδίο της «προστασίας» της πολιτιστικής κληρονομιάς από την «οικονομία της αγοράς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ