Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη - μαρτυρία

«Οι πεινασμένοι»
«Οι πεινασμένοι»
Το έργο μιας ξεχωριστής καλλιτέχνιδας παρουσιάζεται από σήμερα στη Δημοτική Πινακοθήκη (Πειραιώς 51). Πρόκειται για αναδρομική έκθεση της Αννας Κινδύνη - Μαρουδή. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη έκθεσή της στην γκαλερί «Ωρα», η Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζει έως τις 10 Ιουνίου 100 έργα - σχέδια με κάρβουνο, χαραγμένα σχέδια με χρώμα και χαρακτικά που έγιναν από το 1950 έως τα μέσα της δεκαετίας του '80.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης, Νέλλη Κυριαζή, «η Μικρασιάτισσα Κινδύνη που έζησε από το 1945 έως το 1991 στο Παρίσι, έχοντας βιώσει τα δεινά της καταστροφής της ιδιαίτερης πατρίδας της, την προσφυγιά, την πείνα και τον κατατρεγμό, αλλά και την τραγικότητα της γερμανικής κατοχής, μετέφερε στα σχέδια και στα χαρακτικά της το θέμα του ανθρώπινου πόνου, της στέρησης, του φόβου. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου της πρωταγωνιστούν οι παιδικές μορφές και η μητρότητα, γενικευμένα και ηχηρά σύμβολα διαμαρτυρίας της φρίκης του πολέμου».

Από το 1975 η Αννα Κινδύνη - Μαρουδή έχει την ανάγκη του χρώματος και παραμερίζοντας την αιχμηρότητα του μορφοπλαστικού της ιδιώματος φιλοτεχνεί μια σειρά χαραγμένων σχεδίων σε πλαστική ύλη με τίτλο «Ερωτες», «έρωτες για όλα και προς όλα της ζωής», όπως ανέφερε η ίδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ