Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να επιστρέψουν τα Μάρμαρα

Την «άμεση επιστροφή των μαρμάρων στο φυσικό τους χώρο και στην καλλιτεχνική σύνθεση, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα, στην Ακρόπολη των Αθηνών», απαιτεί η Επιτροπή Διεκδίκησης για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα του δήμου Βύρωνα.

Σε σχετικό ψήφισμά της, η επιτροπή σημειώνει πως ο δήμος Βύρωνα «φέρει το όνομα του μεγάλου φιλέλληνα λόρδου Μπάιρον, του πρώτου που ύψωσε την ποιητική φωνή του, καταδικάζοντας για την ανίερη πράξη του «τον συλητή που ήταν Σκώτος» και «προσέβαλε το όνομα της Βρετανίας», άρα «νιώθει διπλή την ευθύνη να ενώσει τη φωνή των δημοτών του με τη φωνή των Ελλήνων όπου γης» για την επιστροφή των Μαρμάρων.

«Επειδή πιστεύουμε πως η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή. Επειδή πιστεύουμε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας κλέβει το παρελθόν μας, γιατί υπονομεύει το μέλλον μας. Επειδή πιστεύουμε ότι χωρίς συλλογική μνήμη γινόμαστε φτωχότεροι ως λαός και ως άνθρωποι. Δηλώνουμε ότι δε θα παραιτηθούμε ποτέ από τη δίκαιη αυτή απαίτησή μας μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ηθική τάξη, που εδώ και δύο αιώνες έχει διασαλευτεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ