Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βαλκανική Ακαδημία θεάτρου

Στην ίδρυση Βαλκανικής Ακαδημίας Θεατρικής Τέχνης - Γραμμάτων - Θεάματος κατέληξε το Βαλκανικό συνέδριο, με θέμα «Το θέατρο στα Βαλκάνια: Συνεργασία - Προοπτικές», που έληξε προχτές στην Κομοτηνή. Το συνέδριο ήταν μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ και του δήμου Κομοτηνής υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Γραμματεία της Ακαδημίας απαρτίζεται από τους: Δ. Παπασταμάτη, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Κίτσο Λόντο, σκηνοθέτη (Αλβανία), Κορνέλ Τοντέα, σκηνοθέτη (Ρουμανία), Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, σκηνοθέτη (Γιουγκοσλαβία), Ρουζομίρ Μπογκντανόβσκι, καθηγητή στη σχολή Δραματικής Τέχνης της ΠΓΔΜ, Στέφαν Στάιτσεφ, διευθυντή του θεάτρου «Sava Dobroblodni» (Βουλγαρία), Γκιουνάι Καραντενίζ, θεατρικό συγγραφέα (Τουρκία).

Στην ιδρυτική διακήρυξη της Ακαδημίας αναφέρεται πως στόχος της είναι η δημιουργία ενός καταστατικού χάρτη «που θα διευκολύνει τη συνεύρεση, την ανταλλαγή, τις θεατρικές παραγωγές και συμπαραγωγές, την έρευνα και προώθηση στη διεθνή σκηνή της Βαλκανικής Θεατρικής τέχνης από όποιες εθνικές, φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές στη βάση των αξιών του πολιτισμού, της ειρήνης και του συναδελφισμού».

Στους στόχους της Ακαδημίας περιλαμβάνεται και η διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Βαλκανικού Θεάτρου που θα γίνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική βαλκανική πόλη. Η έδρα της Ακαδημίας είναι η Κομοτηνή, όπου θα γίνει και η συνάντηση της επόμενης χρονιάς, για να οριστικοποιηθούν ο τίτλος, το έμβλημα και οι στόχοι της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ