Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εναρξη με «Μουλέν Ρουζ»

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 54ο Φεστιβάλ Καννών με την πρώτη, παγκόσμια, προβολή της ταινίας «Moulin Rouge» του Μπαζ Λούρμαν.

Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν σκηνοθέτες όπως οι Ζαν Λικ Γκοντάρ, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα και Μίχαελ Χάνεκε, ενώ θα προβληθεί και η θρυλική ταινία του Κόπολα, «Αποκάλυψη τώρα» σε ολοκληρωμένη κόπια. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνουν και αφιερώματα στους Βιτόριο ντε Σίκα και Κλοντ Σοτέ.

Ανάμεσα στα ονόματα που αναμένεται να φτάσουν στη γαλλική Ριβιέρα είναι και αυτά των Νικόλ Κίντμαν, Αντόνιο Μπαντέρας, Μέλανι Γκρίφιθ, Τζον Μάλκοβιτς, Αντζελίνα Τζόλι, Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Ντέιβιντ Λιντς, Σον Πεν και των αδελφών Κοέν.

Η ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ περιλαμβάνει τις ταινίες «Το σπίτι του Κάιν» του Χρήστου Καρακέπελη, την «Εφήμερη Πόλη» του Γιώργου Ζαφείρη και «Τα μάτια που τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα που θα προβληθεί στο τμήμα «Cinefondation», δηλαδή το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Σπουδαστικών Ταινιών.

Το Φεστιβάλ θα προβάλει ταινίες και μέσω του Διαδικτύου, συνεχίζοντας την «παράδοση» που ξεκίνησε με το Φεστιβάλ του Σάντανς και συνεχίστηκε με το Φεστιβάλ Βερολίνου. Ετσι, το κύκλωμα διανομής των ανεξάρτητων ταινιών μεγάλου μήκους θα περιλάβει και τις Κάννες στη διεύθυνση www.filmfestivals.com. Σε αυτή τη διεύθυνση θα προβληθεί και η ταινία «Το ταξίδι στην Αυστραλία» της Λουκίας Ρικάκη, η οποία θα προβληθεί στις 10/5.

  • Το βραβείο κοινού του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μονάχου απέσπασε η ταινία του Χρήστου Καρακέπελη, «Το σπίτι του Κάιν». Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 5.000 μάρκων. Η ταινία βραβεύτηκε πρόσφατα και στο Φεστιβάλ ΝΥΟΝ της Ελβετίας, ενώ προβάλλεται και αυτή την εβδομάδα στους αθηναϊκούς κινηματογράφους «Ανδόρα» και «Φιλίπ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ