Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από την κόρη για τον πατέρα

Πλημμύρισε τη Δευτέρα το βράδυ το θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» από ανθρώπους κάθε ηλικίας, μουσικούς, τραγουδιστές και κυρίως θαυμαστές του ανθρώπου, που υπήρξε ο «Παρθενώνας» στην ερμηνεία του προοδευτικού έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και του λαϊκού, του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το πολυπληθές κοινό παρέστη για να τιμήσει τον κορυφαίο καλλιτέχνη, με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» του βιβλίου ποιημάτων της πρωτότοκης κόρης του Αννας, με τίτλο «Αντί σιωπής». Η Αννα Μπιθικώτση θέλησε και να κάνει την πρώτη της λογοτεχνική εμφάνιση με ποιήματα που έγραψε για τον πατέρα της, αλλά και να παρουσιάσει η ίδια το βιβλίο της, σαν κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, την οποία προλόγισαν οι Θανάσης Καστανιώτης και Σεραφείμ Φυντανίδης. Η ομιλία της Α. Μπιθικώτση ήταν μια δημόσια «ομολογία» της αγάπης της για τον πατέρα της, συνθεμένη με μνήμες των παιδικών της χρόνων από το σπιτικό τους στο Περιστέρι, από τις τρυφερές κουβέντες του, τις συμβουλές του, τις ιδέες και τις σκέψεις του για τη ζωή και την κοινωνία, τις περιπέτειές του, από τη λαϊκή θυμοσοφία του, από τα αθάνατα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που τα μνημείωσε και ο ίδιος με τη φωνή του.

Από όλα αυτά τα «υλικά» ζωής και από στίχους τραγουδιών που ερμήνευσε ο πατέρας της, άντλησε η Α. Μπιθικώτση το περιεχόμενο των ελευθερόστιχων ποιημάτων της. Ποιήματα, που πλαισιώνονται με πολλές φωτογραφίες, από την οικογενειακή ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ανάμεσά τους και φωτογραφίες, με σημειώσεις και αφιερώσεις του ίδιου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά, με συμμετοχή της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής και της Μεικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, με διεύθυνση των Ελευθερίου Καλκάνη και Σταύρου Μπέρη, αντίστοιχα, του Νίκου Καραμολέγκου (κλασική κιθάρα) και ερμηνευτές τους άξιους τραγουδιστές Μαρία Σουλτάτου και Σωτήρη Δογάνη. Ποιήματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Χρήστος Καλαβρούζος, Δήμητρα Χατούπη και Νίκος Καλογερόπουλος. Η βραδιά έκλεισε με τρεις μεσήλικες φίλους, χορευτές - συνεργάτες του Γρ. Μπιθικώτση που αυθορμήτως του ζήτησαν να τραγουδήσει για να χορέψουν επί σκηνής προς τιμήν του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ