Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝEEΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από τον Παπαδήμα εκδόθηκαν: Η "Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (από τα Ηνωμένα Εθνη την 10.12.1948)" (τρίτη έκδοση με την ευκαιρία των πενήντα χρόνων από την προκήρυξή της) σε μετάφραση και πρόλογο του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη και με δυο γράμματα του θανόντος Φαίδωνος Βεγλερής). Η μελέτη του Τζον Τσάντουικ "Γραμμική Β και συγγενικές γραφές",σε μετάφραση Νικ. Κουσμή (δεύτερη έκδοση αναθεωρημένη). Η πολύ ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και εκτενής μελέτη του καθηγητή της Οξφόρδης Μ. Λ. Γουέστ "Αρχαία Ελληνική Μουσική",σε μετάφραση Στάθη Κομνηνού,επιμέλεια Κώστα Τσιταράκη,με 35 εικόνες, σχήματα και πίνακες. Η μελέτη φωτίζει όχι μόνο την αρχαία ελληνική μουσική, αξιοποιώντας φιλολογικές πηγές, αλλά και τη θέση της στο μεταίχμιο του αφροασιατικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η μελέτη του Ρομπέρ Φλασελιέρ "Ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των αρχαίων Ελλήνων",σε μετάφραση Γερ. Δ. Βανδώρου με 72 εικόνες και 4 σχεδιαγράμματα (12η έκδοση). Η μελέτη της Κάρολα Ράινμπεργκ "Γάμος, εταίρες και παιδεραστία στην αρχαία Ελλάδα",σε μετάφραση Δ. Γ. Γεωργοβασίλη - Μ. Φράιμτερ,με 120 εικόνες και σχέδια (δεύτερη έκδοση αναθεωρημένη). Τέλος στη σειρά "Αρχαίοι Ελληνες τραγικοί ποιητές", η τραγωδία του Αισχύλου "Αγαμέμνων" με το αρχαίο κείμενο αντικριστά με την έμμετρη μετάφραση του Χαράλαμπου Θ. Μπαλτά,ο οποίος έγραψε και την εισαγωγή και τα ερμηνευτικά σχόλια.

- Από τον "Κέδρο" κυκλοφόρησε το θεατρικό αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι" σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ.

- Από το "Εντός" κυκλοφόρησε το βιβλίο του συνεργάτη του "Ρ" Γιάννη Καραβίδα "Η Ναταλία Αποστολοπούλου και η γυναίκα της Αντίστασης".Θυμίζουμε ότι η Ναταλία Αποστολοπούλου είναι γνωστή αγωνίστρια, λογοτέχνης και συνεργάτρια του "Ρ".

- Από τις εκδόσεις "Φιλιππότη" κυκλοφόρησαν: Στη μεγάλη και σημαντική σειρά "Λαογραφία - Παράδοση" το βιβλίο της Γιάννας Β. Σέργη "Να τα πούμε; (παραδοσιακά κάλαντα)".Στη σειρά "Ελληνικό και ξένο θέατρο" το έργο του Φ. Ντοστογιέφσκι "Το υπόγειο",στη θεατρική διασκευή της Μάρως Βαμβουνάκη.Από τις εκδόσεις "Εριννή" του Σ. Γ. "Φιλιππότη" το λογοτεχνικό - εικαστικό λεύκωμα των Γιάννη Ανδριώτη - Μαρίας Γενίτσαρου "Περιστέρια και κόρακες".Πρόκειται για ζωγραφιές και ποιήματα αφιερωμένα στους μεγάλους ανώνυμους Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες.

- Από το "Ροδακιό" εκδόθηκαν τρία καλαίσθητα, όπως πάντα, βιβλία: Η νουβέλα του κορυφαίου Αμερικανού πεζογράφου Γουίλιαμ Φόκνερ "Ο γέρος" (1938) - "γέρο" ονομάζουν οι Μαύροι στον αμερικανικό Νότο τον Μισισιπή. Μια νουβέλα "ποταμός" της μεγάλης πένας του Φόκνερ, σε θαυμάσια μετάφραση Μαρίας Α. Γεωργουσοπούλου.Το συμβολικό αφήγημα του Θανάση Ανδρίτσου "Εύα".Το ποιητικό βιβλίο του Στρατή Πασχάλη "Κωμωδία".

- Από τη "Δωδώνη" κυκλοφόρησαν: Η εξαιρετικά πλούσια και χαρακτηριστικά εικονογραφημένη μελέτη της Νέλλης Λαγάκου "Η ενδυμασία διά μέσου των αιώνων",που επισκοπεί τη γενικότερη (κοινωνιολογική, ανθρωπολογική πολιτισμική, οικονομική, σημειολογική, λειτουργική) σημασία της ενδυμασίας και την ιστορικοπολιτική εξέλιξή της. Η ιστορική μελέτη του Μάρτιν Π. Νίλσον "Η πίστη των Ελλήνων",που καλύπτει τις θρησκευτικές και άλλες δοξασίες των Ελλήνων από την αρχαιότητα και εντεύθεν. Μετάφραση Ι. Κ. Μαζαράκη - Αινιάν,Το βιβλίο του γνωστό συνθέτη λαϊκών τραγουδιών Γιάννη Λεμπέση "Σου 'γραψα ένα τραγούδι",το οποίο περιέχει εκτός από σύντομο πρόλογο του Κ. Βίρβου και βιογραφικό του Γ. Λεμπέση και τους στίχους πλήθους τραγουδιών που έχει γράψει. Το βιβλίο της Ελευθερίας Τζιτζή - Νικολαϊδου "Ονομα μυστικό" (μυθιστόρημα). Του Γιώργου Μανιατάκου "Η λογική των ανέμων" (μυθιστόρημα). Του Τάκη Μανώλα "Γιοάννα" (μυθιστόρημα).

- Από τις εκδόσεις "Αλέξανδρος" κυκλοφόρησαν τρία βιβλία της βραβευμένης πεζογράφου Ιφιγένειας Χρυσοχόου,Πρόκειται για πολύ επίκαιρα ιστοριογραφικά βιβλία της για τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής: (Πυρπολημένη γη", "Μαρτυρική πορεία (το χρονικό της ομηρίας, 1922-1924)" και "Ξεριζωμένη γενιά (το χρονικό της προσφυγιάς στη Θεσσαλονίκης)".

- Από τις εκδόσεις "Ζήτρος" (Πλάτωνος 2, Θεσσαλονίκη 54631, τηλ. 031-270.884, 270.184) κυκλοφόρησαν: Στη σειρά "Αρχαίοι Ελληνες συγγραφείς" το βιβλίο "Πλάτων πολιτικός" σε εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Ι. Σ. Χριστοδούλου.Η μελέτη του Φρανσουά Πουλέντελα Μπαρ "Για την ισότητα των δύο φύλων" (δίγλωσση έκδοση) σε μετάφραση Κωνσταντίνας Μόσχου και επιμέλεια Ι. Σ. Χριστοδούλου.

- Από τα "Νέα Σύνορα" Α. Α. Λιβάνη κυκλοφόρησαν: Βασίλης Βασιλικός "Θύματα ειρήνης" (μυθιστόρημα). Λένα Παππά "Χωρίς ημερομηνία" (πρόκειται για σελίδες ημερολογίου της ιστορικού, αρχαιολόγου και ποιήτριας Λ. Παππά - Μαρίνου). Φράνσις Φουκουγιάμα "Εμπιστοσύνη (Οι κοινωνικές αρετές και η δημιουργία της ευημερίας)" (σε μετάφραση Ελένης Αστερίου στη σειρά "Φιλοσοφία").

- Από τις εκδόσεις Π. Τραυλός στη σειρά "Κρύσταλλο" κυκλοφόρησαν: Το ιστορικό μυθιστόρημα του Πατρίκ Ραμπό "Η μάχη" που κέρδισε τα βραβεία "Κονκούρ" και "Γαλλικής Ακαδημίας), το οποίο αναφέρεται στη φονική σύγκρουση του Ναπολέοντα με τον Αρχιδούκα της Αυστρίας (θέμα που, ήθελε να μυθιστοριοποιήσει ο Μπαλζάκ). Μετάφραση Ελσας Τσεκούρα,επιμέλεια Σπύρου Τσακνιά.Το ενδιαφέρον πανεπιστημιακό βιβλίο του Μάριο Λαβατζέτο "Η μηχανή του σφάλματος - Ιστορία μιας ανάγνωσης",που εξιστορεί τη μακρόχρονη μελέτη - έρευνα του πάνω στο κείμενο του Μπαλζάκ "Grande Breteche" και γενικότερα το λογοτεχνικό "κόσμο" του κορυφαίου της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μετάφραση Νάσος Κυριαζόπουλος,επιμέλεια - πρόλογος Σπύρος Τσακνιάς.Το βιβλίο του Γάλλου εθνολόγου, ιστορικού, ακαδημαϊκού Ζορζ Ντιμεζίλ."Ο μαύρος καλόγερος στα γκρίζα ντυμένος θα μπει στη Βαρέν (Μια ευτράπελη νοστραδαμική ιστορία, που συνοδεύεται από τα τελευταία λόγια του Σωκράτη: "ένα διανοητικό παιχνίδι""). Μετάφραση Ιωάννα Παπασπυρίδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2002-04-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-04-26 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2001-04-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-12-14 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2000-02-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ