Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Από τις εκδόσεις «Πορεία» (Ζωοδόχου Πηγής 6, Αθήνα 10678, τηλ. 3831.622) κυκλοφόρησαν δύο αξιόλογες ιστορικές μελέτες του Μάρκου Α. Γκιόλια, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης και πλήρους έρευνας (ιστοριογραφικής, αρχαιολογικής, πολιτιστικής, λαογραφικής) για την πορεία της Ευρυτανίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μία μελέτη με τίτλο «Ιστορία των αρχαίων Ευρυτάνων» που (2η έκδοση) προλογίζεται από τον Ολλανδό πανεπιστημιακό καθηγητή και ερευνητή Πέτερ Κ. Ντορν, ερευνά την Ευρυτανία από την εποχή του Ομήρου μέχρι και τη ρωμαιοκρατία. Η δεύτερη μελέτη τιτλοφορείται «Ιστορία της Ευρυτανίας στους νεότερους χρόνους (1393 - 1821)» προλογίζεται από τον Σπύρο Ι. Ασδραχά και αφορά όχι μόνο την ιστορία, αλλά και τον πολιτισμό και τη λαογραφία της Ευρυτανίας σ' αυτή την περίοδο.

- Από τις εκδόσεις «Στοχαστής» και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κυκλοφόρησε ο τόμος «Κριτικές προσεγγίσεις της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος της υπαίθρου» σε επιμέλεια Λεωνίδα Λουλούδη - Νίκου Μπεόπουλου.

- Από τον «Περίπλου» κυκλοφόρησαν: Το 48ο τεύχος του περιοδικού του για τη λογοτεχνία και τις τέχνες, με εκτενές αφιέρωμα στο σπουδαίο πεζογράφο και μεταφραστή στον Κοσμά Πολίτη και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Την έρευνα του Νίκου Κουρκουμελή με τίτλο «Νεότερα Καλβικά», βασισμένη σε ανέκδοτα έγγραφα των αρχείων της Κέρκυρας, που διαφωτίζουν τα άγνωστα γεγονότα της δεύτερης καθηγητικής θητείας του Κάλβου στην Ιόνιο Ακαδημία και δίνουν πληροφορίες για την πανεπιστημιακή ζωή στην αγγλοκρατούμενη Κέρκυρα. «Αυτές» τιτλοφορείται το μικρό βιβλιαράκι με έντεκα ιστορίες - μονολόγους γυναικών κάθε ηλικίας από έγραψε η δημοφιλής ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου. «Αιρετικό» ως προς την Επανάσταση του ΄21 ιστορικό βιβλίο του Γάλλου Αρτίρ ντε Γκομπινό. Στο βασίλειο των Ελλήνων στα τέλη του 19ου αιώνα (μετάφραση - πρόλογος - σχόλια Πόλυς Μοσχοπούλου ). «Πέντε προσωπικές ιστορίες» όπως υποτιτλίζεται είναι το βιβλίο της Καρολίν Λαμάρς «Η ημέρα του σκύλου» (μετάφραση Εμυς Παπατριανταφύλλου). Το μυθιστόρημα της Σου Γουέλφαρτι Απιστία; Τότε εκδίκηση!» (μετάφραση Πόλυς Μοσχοπούλου). Η μελέτη των Γουίλιαμ και Κλαούντια Μάντσεν για τις μαγικο-θρησκευτικές αντιλήψεις στους σύγχρονους Ατζέκους, Μάγιας και άλλους ιθαγενείς, με τίτλο «Τελετές μαγείας στη σύγχρονη Αμερική» (μετάφραση - εισαγωγή, σχόλια Ηλία Ταμπουράκη.

- Ντίνος Μέλαχρις «Φωτογραφίες παλιές» (διηγήματα, εκδόσεις «Ιβυκος»).

- Στάθης Ηλ. Ζαχαράκης «Περάστε μου τα βραχιόλια» (αφήγημα για τους ξωμάχους στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, Διεύθυνση συγγραφέα: Σερίνων 4-6 Βύρωνας, τηλ. 7646.915).

- «Βροχή θανάτου - Ποιήματα του πολέμου» τιτλοφορείται το βιβλίο που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Παρασκήνιο» (Σόλωνος 76, τηλ. 3648.170) και το οποίο περιλαμβάνει ποιήματα των Χόλουπ, Χέρμπερτ, Σπέντερ, Χιλ, Ουγκαρέτι, Κουασιμότο, Απολινέρ, Λιχτενστάιν, Ενζενσμπέργκερ, με θέμα τον πόλεμο (Μετάφραση Γιώργου Ζ. Χριστοδουλίδη).

- Δημήτρης Μαστροδήμος «Εϊ, σε σένα μιλώ» (ποιήματα, Αθήνα 1999).

Από τις εκδόσεις «Μίνωας» κυκλοφόρησαν, στη σειρά «Οι μυστικοί» τα βιβλία για παιδιά «Απειλή στο αγρόκτημα» και «Περιπέτεια στην ομίχλη».

- Από τον « Γκοβόστη» κυκλοφόρησε το περιοδικό «Θέματα Λογοτεχνίας» (11ο τεύχος), το οποίο περιέχει ένα πλούσιο και ενδιαφέρον αφιέρωμα στη Ρωσική Λογοτεχνία και αφορά τους Πούσκιν, Μαντελστάμ, Μαγιακόφσκι, Τσέχοφ, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Μπαχτίν, στο σοβιετικό μυθιστόρημα κ.ά. Πρόλογος Χρίστου Αλεξίου.

- «Διαβάζω», μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 402: Φάκελος Φρανκφούρτη, Βαλκανική Λογοτεχνία και άλλα ποικίλα λογοτεχνικά θέματα. Τεύχος 403 ειδικό τεύχος με αφιέρωμα στους συγγραφείς και βιβλίο του 20ού αιώνα.

- «Βιβλιοφιλία» περιοδικό για παλιά και σπάνια βιβλία. Τεύχος 86.

- «Πνευματική ζωή». Λογοτεχνικό και πολιτιστικό περιοδικό. Τεύχος 130.

Από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις «Ρωγμή» (Θεμιστοκλέους 37, τηλ. 3826.319) κυκλοφόρησαν: Δημήτρης Α. Καστορίδας «Νέες Τεχνολογίες και απασχόληση (οι μεταβολές στην παραγωγική και εργασιακή διαδικασία)» (μελέτη).

Δημήτρης Α. Καστορίδας «Ο μύθος της παγκοσμιοποίησης (Οι μεταμορφώσεις του ιμπεριαλισμού».

- Δημήτριος Μαμαλούκας «Οσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα» (μυθιστόρημα, εκδόσεις «Απόπειρα»).

- Βαγγέλης Κούτας «Στο λυκόφως της πόλης» (το δεύτερο μυθιστόρημα του γνωστού βιβλιοπώλη). Εκδόσεις «Ενάλιος»

- Νίκος Σούλιας «Porto Tango» (μυθιστορηματικό χρονικό ζωής 844 σελ.). Πρόλογος Κώστα Ζουράρι. Εκδόσεις «Κάκτος».

- Γιώργος Παναγουλόπουλος «Κεριά θυέλλης» (ποίηση, εκδόσεις «Οδός Πανός».

- Από το «Libro» κυκλοφόρησαν Ανδρέας Ανδριανόπουλος «Limit up κοντά στα όρια (Αγωνία για την Ελλάδα του 21ου αιώνα) και «Παγκοσμιοποίηση και Νέα Οικονομία».

- Γιάννης Βουλουμάνος «Λαθρεπιβάτες» (ποίηση «Εκδόσεις «Ο Πολίτης».

Από τον «Μανδραγόρα κυκλοφόρησαν: Κώστα Πάτση 32 + μία φορές έρωτα» (ποίηση). Μαίρη Γυφτάκη «Η μυστική φωνή της θάλασσας» (ποίηση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ