Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αννα Μπολένα» στη Λυρική

Μια από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες όπερες του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτορίου, την «Αννα Μπολένα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κυριακή (13/2), είκοσι πέντε χρόνια μετά την τελευταία παρουσίασή της στην Αθήνα. Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν στις 16, 18, 19, 20, 24, 25 και 27/2.

Γραμμένη από το συνθέτη στο διάστημα ενός μήνα, σε λιμπρέτο του Ρομάνι, η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 1830, σημειώνοντας εκπληκτική επιτυχία. Κύρια χαρακτηριστικά του έργου είναι το πάθος και η μεγαλοπρέπεια, που βρίσκονται κυρίως μέσα στη δύναμη των διαλόγων. Η μελωδική πυκνότητα είναι μεγάλη και η ορχηστρική γραφή εξαιρετικά προσεγμένη. Η όπερα ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Αλκη Μπαλτά (για δύο παραστάσεις) και Χρύσανθου Αλισάφη (στις υπόλοιπες), σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και σκηνικά - κοστούμια Νίκου Γεωργιάδη. Την Μπολένα ερμηνεύουν οι Τζένη Δριβάλα (13,19,24/2), Τζούλια Σουγλάκου (16,18,20/2) και Δήμητρα Θεοδοσίου (25,27/2). Τραγουδούν επίσης, εκ περιτροπής, οι: Μαρκέλλα Χατζιάνο, Πάμελα Πάντος, Δημήτρης Καβράκος, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Αντώνης Κορωναίος, Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρίνα Φιδέλη, Μυρτώ Γεωργιάδου, Γιάννης Γιαννίσης, Παντελής Ψύχαςκ.ά.

Το Σάββατο (1μμ), στο Φουαγιέ της ΕΛΣ ο κριτικός και μουσικολόγος Νίκος Μπακουνάκης θα μιλήσει για το ιστορικό σύνθεσης της όπερας και θα παρουσιάσει τα σημαντικότερα μουσικά της σημεία. Είσοδος ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ