Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ζει» στα τραγούδια του

Δυο δεκαετίες λείπει ο μεγάλος τραγουδιστής της ελευθερίας Νίκος Ξυλούρης, αλλά τα τραγούδια, που ερμήνευσε με τη μοναδική φωνή του, εξακολουθούν να «συνοδεύουν» τους αγώνες και τις αγωνίες της νέας γενιάς.

Την Τρίτη το βράδυ, πλημμύρισε το Δημοτικό ΩδείοΛάρισας για την εκδήλωση μνήμης, που διοργανώθηκε προς τιμήν του μεγάλου καλλιτέχνη. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Λάρισας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, ο Δήμος Γιάννουλης, το Πολιτιστικό Κέντρο Φαλάνης, το περιοδικό «Το σέλας μιας άλλης καταχνιάς» και ο Σύλλογος Κρητικών Λάρισας.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και υπερηφάνειας για τον λαϊκό καλλιτέχνη, ακούστηκαν τραγούδια που απαθανάτισε στη σύντομη ζωή του, ενώνοντας τον Ρωμανό, τον Κορνάρο, τον Σολωμό, τον Σεφέρη και τραγούδια, που, στα δύσκολα χρόνια της χούντας, αποτέλεσαν κραυγή αντίστασης του ελληνικού λαού, αφήνοντας μηνύματα που σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επίκαιρα.

Τα τραγούδια ερμήνευσαν η χορωδία του «Συλλόγου των Φίλων Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής Λάρισας», που διεύθυνε ο δάσκαλος της παραδοσιακής μουσικής Γιώργος Μωραΐτης και το κρητικό μουσικό συγκρότημα του Μιχάλη Καλλέργη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε η σύζυγος του καλλιτέχνη Ουρανία Ξυλούρη, ενώ μηνύματα για το έργο, τις αξίες και τα ιδανικά του Ξυλούρη έστειλαν οι μουσικοσυνθέτες Χρήστος Λεοντής και Λίνος Κόκοτος, ο Κώστας Ζουράρις και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ