Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΚΚΑΣ
Ταξισυνειδησία

Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπάνιας θεματικής ιστορικό ντοκιμαντέρ που ακούει στον - άγνωστης γλωσσοπλαστικής πατρότητας - τίτλο «ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ» (μετάφραση της αγγλικής έννοιας «working class consciousness»). Το μοναδικό αυτό ντοκιμαντέρ, αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, σκηνοθετήθηκε από τον Κώστα Βάκκα. Πρόκειται για την εναλλακτική αφήγηση της ιστορίας του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού που αρχίζει με τα πρώτα κύματα της εργατικής μετανάστευσης των αρχών του 1900 και φθάνει ως τα μεταπολεμικά χρόνια του μακαρθικού κυνηγιού μαγισσών.

Η ταινία στηρίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες του μεταδιδακτορικού ερευνητή και ιστορικού στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, Κωστή Καρπόζηλου, ιδιαίτερα στη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Ελληνοαμερικανοί εργάτες, κομμουνιστικό κίνημα και συνδικάτα (1900-1950). Αναζητώντας τον εργατικό εξαμερικανισμό την εποχή της Μεγάλης Υφεσης».

Αριστη η οργάνωση του πλούσιου και πρωτόγνωρου για μας υλικού - κείμενα από γράμματα κι εφημερίδες, φωτογραφίες, τραγούδια, μαρτυρίες σύγχρονων Ελληνοαμερικανών, κινηματογραφημένες στιγμές από το αμερικάνικο εργατικό κίνημα - χτίζεται γύρω από τον «κορμό» που συνιστά ο ιστορικός Κ. Καρπόζηλος που αλφαδιάζει χρονολογικά τη διαδρομή και το ρυθμό της αφήγησης και ανασυνθέτει την πορεία πάνω στα ίχνη της ταξικής εργατικής συνείδησης, της ταξισυνειδησίας». Το ντοκιμαντέρ αφηγείται κατά βάση τη διαδρομή του ελληνικού μεταναστευτικού ριζοσπαστισμού στην Αμερική, από τις αρχές του 20ού αιώνα - με τη δράση μικρών σοσιαλιστικών οργανώσεων με ομφάλιο λώρο την Ελλάδα και τις εκεί πολιτικές εξελίξεις για να απογαλακτιστεί με τον καιρό από τη μητρόπολη, να πολλαπλασιάσει τις οργανώσεις σε πολλές αμερικάνικες πόλεις και να στήσει σημαντική δραστηριότητα έκδοσης πολιτικών εντύπων... Η αφήγηση κορυφώνεται την περίοδο της κρίσης και της ύφεσης, περίοδος που συνήθως προκαλεί φθορές σε παγιωμένες αντιλήψεις και ωθεί συνεχώς προς νέες ριζοσπαστικές αναζητήσεις και συνεχίζει ως τα μέσα της δεκαετίας του '50, τα μαύρα χρόνια του μακαρθισμού... Περισσότερο όμως από τον μακαρθισμό ήταν η επανεμφάνιση μιας ανασυγκροτημένης εκδοχής του «αμερικανικού ονείρου» και η ικανότητά του να μπορεί να ενσωματώνει τους ξεχασμένους του χτες που ουσιαστικά σήμανε το τέλος της μακράς παράδοσης του εργατικού ριζοσπαστισμού.


Ντοκιμαντέρ ζωντανό, με ζωτικό ενδιαφέρον η «ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ» αποκαλύπτει πτυχές της ιστορίας του αμερικάνικου εργατικού κινήματος που τελούν υπό πλήρη σιωπή και συσκότιση και ανοίγει διάπλατα το δρόμο της έρευνας και της εμβάθυνσης στο συναρπαστικά ενδιαφέρον αυτό θέμα που για την αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία είναι καθώς φαίνεται προ πολλού «πεθαμένο και θαμμένο». Μην το χάσετε!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ