Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Οι μαθητές «συνομιλούν» με τον Μπρεχτ

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία με τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της περιοχής των Γιαννιτσών

Μία σημαντική εκπαιδευτική και πολιτιστική δουλειά με επίκεντρο το έργο του Μπρεχτ υλοποίησαν ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών και των γυμνασίων τους τελευταίους 3 μήνες. Ο σύλλογος κάλεσε τα σχολεία της περιοχής να συνεργαστούν με θέμα «Δημιουργώντας εμπνευσμένοι από το έργο του Μπρεχτ», αφού, όπως σημειώνει, «ο Μπρεχτ ποτέ δεν έπαψε να είναι στο προσκήνιο». «Στις μέρες μας, όμως, περισσότερο από ποτέ τα λόγια του εμπεριέχουν τη γεύση που πλέον έχει αποκτήσει η ζωή μας».

Αρκετά σχολεία της περιοχής ανταποκρίθηκαν θετικά (Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, Δημοτικό Σχολείο Πενταπλατάνου, 1ο και 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, 1ο και 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών) και σήμερα (10 π.μ.), πραγματοποιούν εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, όπου οι μαθητές παρουσιάζουν τα έργα τους. Στη σημερινή εκδήλωση θα λειτουργήσει ολοήμερη έκθεση των έργων των μαθητών στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών. Στο βήμα θα ανεβούν οι μαθητές διαβάζοντας αποσπάσματα από τα κείμενά τους. Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών θα ντύσει με ηχοχρώματα την εκδήλωση παρουσιάζοντας, συνοδεία πιάνου, φλάουτου, βιολιού και κρουστών με διπλή χορωδία, έναν κύκλο 9 ποιημάτων του Μπρεχτ. Επίσης, στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, και η Δέσποινα Δάσιου, εκπαιδευτικός και μέλος του ΚΕΜΕΤΕ.

Θα ακολουθήσει έκθεσή τους και στην Αθήνα σε εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν με αφορμή την προβολή ταινιών του Μπρεχτ από τη «NEW STAR».

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, το πλαίσιο εργασιών βασίστηκε σε αναγνώσεις και σχολιασμούς κειμένων του Μπρεχτ και σε άμεση σύνδεση της αλληγορίας των κειμένων που επιλέχθηκαν με τη σύγχρονη κοινωνία μας. Επιβεβαιώθηκε η διαχρονικότητα του έργου του Μπρεχτ και καταρρίφθηκε ο μύθος πως ο Μπρεχτ είναι «δύσκολος» για τα παιδιά. Τα παιδιά μετά τις ελεύθερες συζητήσεις που ακολούθησαν αφέθηκαν να δημιουργήσουν αποτυπώνοντας τον εσωτερικό τους προβληματισμό σε ζωγραφιές, κείμενα ή φωτογραφίες που τράβηξαν τονίζοντας την έντονη παρουσία της «οικονομικής κρίσης» στην πόλη μας.

«Η εμπειρία της συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών πάνω στο έργο του Μπρεχτ ήταν απρόσμενα γόνιμη», λένε οι διοργανωτές, και συμπληρώνουν: «Καταγράφηκαν ουσιώδεις απόψεις μαθητών για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε και προτάθηκαν λύσεις από την αυθεντική ματιά των παιδιών. Το μόνο που μένει είναι οι ενήλικοι Ελληνες, που είναι οι Κηδεμόνες της Νεολαίας, να σκεφτούν ξανά τις ευθύνες τους και να μελετήσουν κι αυτοί τον Μπρεχτ». «Ψυχή» και συντονίστρια της όλης πρωτοβουλίας είναι η καθηγήτρια Κάκια Παυλίδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα έκφρασης των μαθητών ενάντια στον πόλεμο (2018-06-13 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη στοχοποίηση εκπαιδευτικού (2018-01-03 00:00:00.0)
Μαθητικές δημιουργίες για τους πρόσφυγες (2016-06-17 00:00:00.0)
Ακατάλληλο κτίριο και άλλα προβλήματα (2009-11-10 00:00:00.0)
Απ' άκρη σ' άκρη οι διαδηλώσεις (2006-10-26 00:00:00.0)
Βγήκαν όλοι στο δρόμο (1999-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ