Κυριακή 21 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Περιστερίου

Η έρευνα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις 7 Απρίλη για την Υγεία, περιέγραφε την τραγική κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου
Η έρευνα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις 7 Απρίλη για την Υγεία, περιέγραφε την τραγική κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου
Τις δύο προηγούμενες Κυριακές, ο «Ρ» με αφιερώματά του για την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ (τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ), με επιτόπιο ρεπορτάζ σε μια σειρά τέτοιες μονάδες, ανέδειξε ένα μέρος της τραγικής κατάστασης που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι σε αυτά.

Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου που υπάγεται διοικητικά (άρα και οικονομικά) στο νοσοκομείο «Αττικόν». Στο Κέντρο Υγείας και οι 8 γιατροί του είναι συμβασιούχοι. Ενας παθολόγος (από τέσσερις που είχε μέχρι το Νοέμβρη 2012), δύο παιδίατροι, ένας χειρουργός, ένας ψυχίατρος, ένας ακτινολόγος, ένας οδοντίατρος ένας πνευμονολόγος.

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, συνολικά 20 άτομα που τρέχουν για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού στις περιοχές Περιστέρι, Ιλιον, Αγιοι Ανάργυροι, Καματερό, Ανω Λιόσια, Φυλή, Πετρούπολη, Σεπόλια (υπολογιζόμενος συνολικός πληθυσμός περίπου 450.000 κάτοικοι). Συν οι εξειδικευμένες ανάγκες των παιδιών και μαθητών, οι χώροι δουλειάς μεταποίησης και εμπορίου, μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν έστω σε επίπεδο παροχής πρώτων βοηθειών, γιατί με τόσο λειψές υποδομές το να μιλάμε για προληπτικούς ελέγχους είναι αδιανόητο.

Μέσα στη βδομάδα που πέρασε έληξαν οι συμβάσεις των 8 γιατρών και 12 νοσηλευτών που είχε το Κέντρο. Η λύση που προτάθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (δηλαδή το υπουργείο Υγείας), είναι το προσωπικό του ΚΥ Περιστερίου να δουλέψει τις επόμενες μέρες εθελοντικά και να αποσπαστούν ορισμένοι γιατροί και νοσηλευτές από το νοσοκομείο «Αττικόν», στο οποίο υπάγεται διοικητικά. Οπως δήλωσε μάλιστα στο «Ριζοσπάστη» ο διοικητής του νοσοκομείου «Αττικόν»: «Στο ΕΚΕΠΥ βρίσκονται σε μια διαδικασία εξέτασης 5.000 αιτήσεων για να προσληφθεί προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Εμείς για δυο μέρες - Πέμπτη και Παρασκευή - θα στείλουμε 3 παθολόγους, 1 καρδιολόγο και νοσηλευτές. Ο νόμος δεν επιτρέπει να γίνει ανανέωση των συμβάσεων του υπάρχοντος προσωπικού, γιατί πρόκειται για καινούρια προκήρυξη, όπου όλοι μπορούν να πάρουν μέρος. Αυτές όμως δεν είναι πραγματικές λύσεις...». Ταυτόχρονα, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το προσωπικό που θα προσληφθεί θα επαρκεί για τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής και αν θα είναι μόνιμο ή προσωρινό.

Προφανώς όλα αυτά μόνο Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν συνιστούν, κι ας υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι τάχα υπάρχει και λειτουργεί. Γιατί όποιος θέλει να μιλήσει για ουσιαστική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρό του την Πρόληψη που θα υλοποιείται μέσα από αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό, σε βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων και σχολών.

Κέντρα Υγείας που θα αποτελούν μεταξύ τους ένα σύστημα και με τις αντίστοιχες δημόσιες και δωρεάν νοσοκομειακές μονάδες και δομές πρόνοιας. Ενα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπου αναπτύσσονται και συνεργάζονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες (π.χ. υγείας και ασφάλειας της εργασίας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες, εργαστήρια και υποδομές που δρουν από κοινού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών, ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων) και οι οποίες στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες υγειονομικών (οικογενειακούς γενικούς γιατρούς, γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, εργαστηριακούς, ψυχολόγους κ.λπ.) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό το σύστημα θα συνεργάζεται στενά με τα πανεπιστήμια που διεξάγουν έρευνα στο πεδίο της Υγείας, της επιδημιολογίας κ.λπ.

Ενα τέτοιο σύστημα δεν περιμένει τον ασθενή - «πελάτη» να τον επισκεφτεί. Φροντίζει για την πλήρη καταγραφή, εκτίμηση και ικανοποίηση των αναγκών υγείας και πρόνοιας των οικογενειών και των κατοίκων κάθε περιοχής. Ρόλος του και περιεχόμενο στη λειτουργία των υπηρεσιών του είναι η δωρεάν συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση της υγείας μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, ηλικιωμένων και ΑμΕΑ στο σπίτι, στα ΚΑΠΗ κ.λπ. Στόχος των δραστηριοτήτων η πρόληψη των κινδύνων, η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας και η παρακολούθηση της πορείας των χρόνιων νοσημάτων και αναπηριών.

Δραστηριότητες για τις οποίες υπάρχουν σήμερα όλες οι αντικειμενικές δυνατότητες, οι γνώσεις και το προσωπικό να αναπτυχθούν, αλλά προϋποθέτουν άλλο σύστημα, άλλη εξουσία, άλλη τάξη στην εξουσία, με τις δικές της προτεραιότητες και ανάγκες στο επίκεντρο, όχι τα κέρδη των μονοπωλίων που νέμονται και το χώρο της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ