Κυριακή 21 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΟΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ
Προσπάθησαν να συγκαλύψουν την αλήθεια

Από την πρώτη στιγμή μετά την άγρια επίθεση κατά των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας, αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πολιτικά κόμματά του ευρωμονόδρομου και εκπρόσωποί τους, έδωσαν «ρεσιτάλ» παραπληροφόρησης. Στόχος τους να κρύψουν το κύριο: Οτι είναι η αντιλαϊκή πολιτική, που οπλίζει το χέρι δολοφονικών επιθέσεων, που αφήνει αχαλίνωτους τους εργοδότες. Ενώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απέδωσαν το όλο ζήτημα στη μη εφαρμογή των νόμων για τη «λαθρομετανάστευση».

Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου έκανε λόγο για «πρωτοφανή και επονείδιστη» επίθεση, όταν αντίστοιχα περιστατικά έχουν αποκαλυφθεί πολλές φορές από το 2008 κι έπειτα, χωρίς η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές να πάρουν κανένα μέτρο.

Προκλητικός ήταν ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, ο οποίος όχι μόνο δεν είδε καμιά κυβερνητική ευθύνη για το μακελειό, αλλά και δήλωσε ότι «το ΕΣΥ προσφέρει τις υπηρεσίες του με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη. Μετά το συμβάν 34 υπήκοοι τρίτων χωρών φιλοξενούνται σε μονάδες του ΕΣΥ»... Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση έκανε χάρη στους μετανάστες επειδή τους περιέθαλψε στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο δε υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δήλωσε - χωρίς αιδώ - πως «καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση». Κι αυτό όταν οι νόμοι και του δικού του υπουργείου όχι μόνο δεν εμποδίζουν αλλά επεκτείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η ανάπτυξη που υπηρετεί και η δική του κυβέρνηση οδηγεί σε μια πραγματικότητα όπου: Η ανασφάλιστη εργασία το 2012 έφτασε το 36%. Από τους ανασφάλιστους το 42% είναι αλλοδαποί και το 58% ντόπιοι εργαζόμενοι. Χιλιάδες νέοι με το καθεστώς της πρακτικής άσκησης και με συμβάσεις μαθητείας εργάζονται για 100 - 200 ευρώ το μήνα. Υπάρχουν ολόκληρα προγράμματα «για την καταπολέμηση της ανεργίας» τα οποία δίνουν την... ευκαιρία σε ανέργους 18 έως 26 ετών να απασχολούνται σε δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές και άλλα, ανασφάλιστοι.

«Δυσάρεστο και ανησυχητικό» γεγονός

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε από τη μεριά του το γεγονός «δυσάρεστο και ανησυχητικό», από το βήμα συνεδρίου μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του και με στόχο τον αποπροσανατολισμό, άρχισε τα... μαθήματα αστικού Εργατικού Δικαίου, λέγοντας ότι «η απασχόληση των αλλοδαπών πολιτών που δεν έχουν χαρτιά, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο, γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας».

Εμετική ήταν η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής: «Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες (...) Το πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε στη σημερινή οικτρή κατάσταση, με εκατομμύρια λαθρομετανάστες να πλημμυρίζουν τη χώρα, είναι απολύτως υπεύθυνο για τα γεγονότα της Μανωλάδας (...) Μόνο η Χρυσή Αυγή έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα: Αμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών! Οριστικό τέλος στην παράνομη εργασία των αλλοδαπών!».

Από την πλευρά τους τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή, επιδίωξαν να παρουσιάσουν το γεγονός ως εκτροπή και εξαίρεση, σπεύδοντας να εμφανίσουν ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα για να τιμωρηθούν όσοι φταίνε. Συγκαλύπτοντας τις ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων αλλά και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοτική επιθετικότητα παίρνει τόσο ακραίες μορφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ