Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Ψηφίστηκαν οι επιταγές των τραπεζών

Με οριακές αλλαγές που έφερε «στο παραπέντε» - με την ανοχή των τραπεζιτών - ο Γ. Παπαντωνίου, υπερψηφίστηκε χτες στη Βουλή η ρύθμιση για τα πανωτόκια

Οι οριακές - που όμως δεν αλλάζουν την ουσία - αλλαγές του Γ. Παπαντωνίου στην τροπολογία για τα πανωτόκια, αποδείχτηκαν τελικά... ικανές για να πείσουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούσαν να ψηφίσουν τις διατάξεις της. Ετσι σε ονομαστική ψηφοφορία, που έγινε χτες, υπέρ τάχτηκαν 139 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά 123 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι Λ. Γιαννακόπουλος και ο Δ. Στρατάκης), δήλωσαν στην ψηφοφορία παρόντες.

Με βάση τις αλλαγές που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στο αρχικό κείμενο της τροπολογίας:

  • Παρατείνεται έως τις 31.12.2001 η αναβολή πλειστηριασμών
  • Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται δάνεια μέχρι 750 εκατομμυρίων (αντί των 500), που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στις 31.12.2000.
  • Παραμένει ως «ποσό αφετηρίας» το αρχικό δάνειο προσαυξημένο κατά 50% και για όσα δάνεια κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από 1.1.1991 μέχρι 31.12.2000 το «ποσό αφετηρίας» πολλαπλασιάζεται επί δύο. (Αρχικά προβλέπονταν για δάνεια μέχρι 15.4.98).
  • Αυξάνεται στα πέντε εκατομμύρια το πρόστιμο για τις τράπεζες που δε δίνουν το φάκελο στους οφειλέτες.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές του υπουργού ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης είπε ότι συνεχίζονται οι εξαιρέσεις μεγάλου μέρους μικοοφειλετών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών. Τέτοιοι, είπε, είναι οι αγρότες, είναι οι μικροεπαγγελματίες και αφού αυτοί εξαιρούνται τότε φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να βοηθήσει όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.

Ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ για τους αγρότες, σύμφωνα με την οποία εάν έχουν εισόδημα κάτω από τα τρία εκατομμύρια και για δάνειο μέχρι 15 εκατομμυρίων το πολύ να διπλασιαστεί το ποσόν και να τελειώνει η διαδικασία. Το ίδιο είπε να ισχύσει και για τους μικρομεσαίους είτε έχουν ατομική επιχείρηση είτε έχουν ένα έως τέσσερις απασχολούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ