Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Εγκεκριμένος εμπαιγμός

Να πληροφορήσει τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας ότι υπογράφτηκε η έγκριση των επιχειρήσεων μεταποίησης βιομηχανικής ντομάτας έσπευσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, σα να μην τρέχει τίποτα.

Η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας μόνο ως πράξη απροκάλυπτου εμπαιγμού σε βάρος των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή εκβιαστική επίθεση από τους βιομηχάνους -κονσερβοποιούς ως αποτέλεσμα της κατάργησης της ελάχιστης τιμής που ψήφισε ο υπουργός Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Ετσι οι βιομήχανοι, με την «αβάντα» του νέου κοινοτικού κανονισμού, επιδιώκουν φέτος να αγοράσουν στις πλέον εξευτελιστικές τιμές τη βιομηχανική ντομάτα και εκβιάζουν εκτός των άλλων με την προθεσμία υπογραφής συμβολαίων, η οποία πήρε προσωρινή παράταση μέχρι 17 του Απρίλη. Αλλά όλα αυτά για τον υπουργό Γεωργίας προφανώς δεν αποτελούν πρόβλημα, γιατί τα συμφέροντα των βιομηχάνων προασπίζονται σταθερά.

Εκτός των παραπάνω φαίνεται πως η όλη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ ενισχύει την κυριαρχία των μεγαλοβιομηχάνων - κονσερβοποιών, που θα μονοπωλούν την αγορά και θα μπορούν εκ του ασφαλούς να ποδοπατάνε τους παραγωγούς. Φέτος πήραν έγκριση 35 επιχειρήσεις, όταν πέρσι ο αριθμός τους ήταν 38 και πριν τρία χρόνια 52. Το χρόνου εκτιμάται ότι ο αριθμός των μεταποιητικών επιχειρήσεων που θα πάρουν έγκριση θα είναι ακόμα μικρότερος.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που πήραν έγκριση είναι κατά νομό οι παρακάτω: Αργολίδος (ΑΣΠΙΣ - ΚΥΚΝΟΣ), Βοιωτίας (ΚΩΠΑΪΣ - ΝΟΜΙΚΟΣ), Δράμας (ΣΕΚΟ), Ηλείας (ΑΣΤΕΡΙΣ - ΕΓΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ -ΕΛΑΪΣ - ΚΥΚΝΟΣ), Ημαθίας (ΑΣΠΙΣ - ΑΣΤΕΡΙΣ - ΖΑΝΑΕ - ΚΟΒΕ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ), Θεσσαλονίκης (ΒΙΤΟΜ - ΕΓΣ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ), Καρδίτσας (ΑΤΙ - ΠΡΟΝΤΑΚΤΑ), Λάρισας (ΑΒΕΤ - ΑΓΡΟΤΟΜ - ΛΑΔΑΣ - ΛΑΚΟΝΤ - ΛΑΡΙΣΑ - ΝΤΕΛ ΜΟΝΤΕ), Μαγνησίας (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), Ξάνθης (ΣΕΒΑΘ), Σερρών (ΑΞΑΚΟ - ΑΡΓΩ - ΜΑΓΕΙΡΟΣ - ΣΕΚΟΒΙ - ΣΕΡΚΟ), Φθιώτιδος (ΑΒΙΤΟΜ - ΒΑΣΙΑΣ - DOMOS - ΝΟΜΙΚΟΣ - ΞΥΝΙΑΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ