Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Στο δρόμο του αγώνα οι λύσεις για τους ΕΒΕ

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών-Βιοτεχνών- Εμπόρων» με αφορμή τα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ

Η επαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση είναι μια πραγματική ανάγκη που μπορεί να βρει τη λύση της μόνο μέσα από μια αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία, πρέπει δε να ενισχυθεί με τους ανάλογους πόρους. Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΓΣΕΒΕΕ και το ΚΑΕΛΕ ΕΣΕΕ οδηγούν σε περιπέτεια το συνδικαλιστικό κίνημα, σε υποβαθμισμένη και αποσπασματική εκπαίδευση και οικονομική επιβάρυνση των ΕΒΕ. Η ΔΗΚΕΒΕ συμμετέχει στα ΚΕΚ με στόχο την αποτροπή διασπάθισης πόρων και την αποκάλυψη του ρόλου τους και της διαπλοκής τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα παραπάνω τονίζει η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ) με αφορμή τα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ.

Οπως αναφέρει η ΔΗΚΕΒΕ, η ίδρυση των δύο Κέντρων είχε σχολιαστεί με διαφορετικές απόψεις και τελικά επικράτησε η αντίληψη «φτιάχτο μόνος σου». Δηλαδή, το συνδικαλιστικό κίνημα, ουσιαστικά, με τα ΚΕΚ εξυπηρέτησε μια μορφή ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης-κατάρτισης και προσφοράς υπηρεσιών σε ανταποδοτική βάση, που προώθησε η ΕΕ και η κυβέρνηση με ταχύρυθμα προγράμματα, με πολύ αδύνατο έως ανύπαρκτο το στοιχείο της γενικότερης μόρφωσης.

Στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, εκτός από την οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευομένων, δημιουργούνται και αυταπάτες για την αντιμετώπιση της κρίσης των μικρών επιχειρήσεων με μία έστω στρεβλή και αποσπασματική επαφή με τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ εκδηλώθηκαν πολλά αρνητικά στοιχεία, υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ. Εκτός από το υψηλό κόστος στις αμφιλεγόμενης ποιότητας υπηρεσίες και τα λογιστικά κενά που υπάρχουν, μόνιμο σημείο αντιπαράθεσης είναι η διαχείριση για τα αρκετά δισ. δρχ., τα οποία αποτελούν μέσο αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στις 9 του Μάρτη πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του ΚΕΚ. Οπως καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, αποτελούνταν από το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, το οποίο τελεί υπό αίρεση καθώς έχει κριθεί άκυρο από το Πρωτοδικείο. Με παράτυπη ψηφοφορία, διά βοής, εκλέχτηκε το ΔΣ του ΚΕΚ, σε αντίθεση με το καταστατικό που προβλέπει μυστική. Η αριθμητική αύξηση από επτά σε εννέα μέλη του ΔΣ του ΚΕΚ, καταγγέλλει η παράταξη, ήταν μια καταστατική αλλαγή- «φωτογραφία» από προηγούμενη γενική συνέλευση, για να εξυπηρετήσει τις ισορροπίες συνεργασιών της ΠΑΣΚΕΒΕ, την απόκτηση πλειοψηφίας και τον έλεγχο της διοίκησης του ΚΕΚ, με πρόεδρο από ΠΑΣΚΕΒΕ, αντιπρόεδρο από ΑΣΚΕΒΕ, εντεταλμένο σύμβουλο από ΑΔΑΚΙΒ.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει, δημιούργησε μια πολωτική κατάσταση και οδήγησε τους συνδικαλιστές της ΔΕΚΜΜΕ σε αποχή από τις συνεδριάσεις του ΔΣ. Οι ενέργειες αυτές, συνεχίζει η ΔΗΚΕΒΕ, πρέπει να προβληματίσουν κάθε καλοπροαίρετο επαγγελματία- βιοτέχνη. Οχι μόνο δεν είναι στοιχεία ριζοσπαστικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος, αντίθετα είναι φαινόμενα υποχώρησης, που οδηγούν στο συμβιβασμό και στην υποταγή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο, αναφέρει με έμφαση, ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που συντελείται αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου, με συγκέντρωση κεφαλαίων παραγωγής και υπηρεσιών σε όλο και λιγότερα χέρια. Ενώ οι ΕΒΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά οξυμένα προβλήματα, κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, δυσβάσταχτη φορολογία, απελευθέρωση αγοράς, ασύδοτη δράση και επέκταση πολυκαταστημάτων κλπ., η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ συγκροτεί «επιστημονικές επιτροπές τεκμηρίωσης θέσεων».

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους ΕΒΕ, μέσα από τα σωματεία και τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα, να αναπτύξουν αγωνιστική δράση. Η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου και τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, τονίζει, αντιμετωπίζονται στο δρόμο του συντονισμένου αγώνα με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και όχι στο τραπέζι του ψευτοδιαλόγου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε αποφασιστικά (2003-09-30 00:00:00.0)
Η ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να αλλάξει πλεύση (2000-03-18 00:00:00.0)
Να στηριχθούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια (1999-12-01 00:00:00.0)
Με αγώνες και όχι με συμβιβασμό ενάντια στη λαίλαπα (1998-04-30 00:00:00.0)
Ο σωστός προσανατολισμός φέρνει λύσεις (1997-04-18 00:00:00.0)
Σε αγαστή συνεργασία οι "γαλαζοπράσινες" δυνάμεις (1996-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ