Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγικές συνθήκες για τους πρόσφυγες στο Λαύριο

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου

Σε αυτό το χώρο στο Λαύριο ζουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες. Χαρακτηριστικό ότι αρμυρίκια (!) φυτρώνουν μέσα από τους τοίχους του κτιρίου
Σε αυτό το χώρο στο Λαύριο ζουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες. Χαρακτηριστικό ότι αρμυρίκια (!) φυτρώνουν μέσα από τους τοίχους του κτιρίου
Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι πρόσφυγες στοιβάζονται στο Κέντρο Προσφύγων και Αιτούντων Ασυλο στο Λαύριο.

Το χώρο επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Από τη συζήτηση με εκπροσώπους των πολιτικών προσφύγων προέκυψαν τα εξής:

Σε ένα κτίριο του 1949, δίχως κεντρική θέρμανση ή ζεστό νερό, με κοινόχρηστες τουαλέτες και μια σειρά κτιριολογικά προβλήματα στοιβάζονται σε δωμάτια ανά δέκα, περίπου 200 Κούρδοι (ανάμεσά τους 40 ανήλικοι) και 100 Αφγανοί (ανάμεσά τους 30 ανήλικοι). Συνολικά, περίπου 170 είναι με τη λεγόμενη ροζ κάρτα (έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου, η οποία εξετάζεται), στους υπόλοιπους δεν έχει αναγνωριστεί κανένα καθεστώς. Παλαιότερα υπήρχε υπηρεσία εξυπηρέτησης αιτούντων άσυλο στο τμήμα αλλοδαπών Λαυρίου, αλλά καταργήθηκε και πλέον, για να καταθέσουν τέτοιο αίτημα ή να ανανεώσουν τη ροζ κάρτα, πρέπει να υφίστανται την ταλαιπωρία και το κόστος μετακίνησης μέχρι τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι, χωρίς οικονομική βοήθεια από πουθενά. Σημειωτέον ότι δεν έχει αναγνωριστεί σε κανέναν τους το καθεστώς πρόσφυγα, σε λίγους μόνο έχει αναγνωριστεί το λεγόμενο προσωρινό (για ένα χρόνο) καθεστώς ανθρωπιστικής προστασίας.

Παραπέρα, το Κέντρο αντί να λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, αφήνεται να το διαχειρίζεται ο Ερυθρός Σταυρός με τον οποίο όμως το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας δεν έχει υπογράψει φέτος την ανανέωση της σχετικής σύμβασης, χρήματα δεν έχουν δοθεί, οι περίπου 35 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού στο Κέντρο είναι περίπου τέσσερις μήνες απλήρωτοι, οφείλονται χρήματα στους προμηθευτές, έχει σταματήσει η τροφοδοσία με κρέας και σαπούνι, αναμένεται να σταματήσει και για άλλα τρόφιμα και προϊόντα.

Γι' αυτά και άλλα τέτοια ζητήματα οι πρόσφυγες έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας, να εκθέσουν την κατάσταση και να διεκδικήσουν λύσεις, αλλά κατά δήλωσή τους το υπουργείο αρνείται να τους δεχτεί.

Οι πρόσφυγες ζητούν συγκεκριμένα να επισκευαστεί το κτίριο και να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, ανθρώπου κυνηγημένου από πολέμους και αυταρχικά καθεστώτα.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης τόνισαν ότι βρίσκονται στο πλευρό τους στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Προς ικανοποίησή τους θα αναλάβουν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα σε συνεργασία και με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου που έτσι κι αλλιώς στηρίζει έμπρακτα τους πρόσφυγες εδώ και καιρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ