Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επανέρχονται σενάρια για διάλυση της Ευρωζώνης

Η βαθιά κρίση και η ανισομετρία ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις

Η καπιταλιστική οικονομία στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ασθμαίνει και αυτό είναι το μεγαλύτερο ζόρι στη διαχείριση από τα αστικά επιτελεία
Η καπιταλιστική οικονομία στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ασθμαίνει και αυτό είναι το μεγαλύτερο ζόρι στη διαχείριση από τα αστικά επιτελεία
Πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα κατέγραψε τον Απρίλη ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, δείχνοντας ότι η κρίση συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά της στην καπιταλιστική οικονομία των κρατών - μελών. Ο δείκτης, που καταρτίζει η Κομισιόν, υποχώρησε κατά 1,5 στις 88,6 μονάδες, ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση στο 89,3. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι και στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε κατά 2,3 μονάδες. Επιδείνωση καταγράφηκε επίσης και στη Γαλλία και την Ιταλία. Τα στοιχεία τροφοδότησαν εκ νέου προβλέψεις για παραπέρα μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Η βαθιά κρίση και η ανισομετρία που μεγαλώνουν ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρωζώνη/ΕΕ, όπως κυνικά ομολογεί και ο αρμόδιος για την Απασχόληση επίτροπος Λάζλο Αντορ, σε συνέντευξη στην Sueddeutsche Zeitung. «Το Βέλγιο και η Γαλλία διαμαρτύρονται ήδη για τους χαμηλούς μισθούς στη Γερμανία. Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο των υψηλών γερμανικών εξαγωγών», λέει το μέλος της Κομισιόν και καλεί τις χώρες με πλεόνασμα εξαγωγών να ευθυγραμμίζονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως και οι χώρες με ελλείμματα, γιατί αλλιώς «η Ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Στη διαμάχη Γερμανίας - ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με έγγραφο που κατέθεσε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα κινείται στην ίδια γραμμή με τον στόχο σταθεροποίησης των τιμών, καθώς και με «δευτερεύουσες» εντολές, οι οποίες σχετίζονται με την οικονομία και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης πρόκειται να συνεδριάσει, στις 11-12 Ιούνη, με αντικείμενο τόσο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ όσο και τη συνταγματικότητα των λεγόμενων «ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης» και του ELA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ