Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απειλούνται κατακτήσεις που τους παρέχει το ΙΚΑ

Με νέο πλήγμα στις ασφαλιστικές τους παροχές απειλούνται οι ασφαλισμένοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, όπως επιβεβαίωσε και η προχτεσινή παρέμβαση που έκαναν στο ΙΚΑ το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ξενοδοχείων - Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου.

Η παρέμβαση έγινε, καθώς, ενώ αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για τη σύμβαση κατασκηνώσεων με το Ταμείο ώστε να δρομολογηθούν σύντομα και οι σχετικές αιτήσεις των ασφαλισμένων, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται ότι δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Πρόκειται για ειδική δαπάνη που μέχρι σήμερα προβλέπεται για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, μέρος των παροχών σε χρήμα που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, που βεβαίως συνεχίζουν να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους.

Στη συνάντηση, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα του Ταμείου, δήλωσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι υπάρχουν εμπόδια για την καταβολή της σχετικής παροχής. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο νόμος εξακολουθεί να την προβλέπει.

Στο παρελθόν, οι εργοδοτικοί φορείς - και συγκεκριμένα ο ΣΕΒ - έχουν καταστήσει σαφές ότι ... θα ήθελαν πολύ να σταματήσει να υπάρχει αυτή η παροχή, στο πλαίσιο προφανώς της προσπάθειας για διαρκή μείωση (μέχρι και απαλλαγή) από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν. Το σκεπτικό που έχουν προβάλει είναι το εξής: Δεν μπορεί να υπάρχει μια παροχή μόνο για μια κατηγορία εργαζομένων, αλλά από την άλλη, δε γίνεται να υπάρχει και για όλους....

Από τη μεριά τους, οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμιά κατάργηση δικαιωμάτων τους, που ούτως ή άλλως αποτελούν ένα μόνο (ελάχιστο μάλιστα) μέρος του πλούτου που παράγουν και τους επιστρέφεται από τις εισφορές που πληρώνουν. Ο διοικητής του ΙΚΑ δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει νέα συνάντηση, αφού πρώτα συζητήσει σχετικά και η διοίκηση. Στην κινητοποίηση, εκτός από το κλαδικό συνδικάτο, συμμετείχαν εκπρόσωποι των επιχειρησιακών σωματείων στα ξενοδοχεία «Ζαφόλια», «Κάραβελ», «Ρόγιαλ Ολύμπικ», «Λυκαμπέτους», «Μετροπόλιταν».

Καθημερινά επιβεβαιώνεται, πάντως, ότι με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση των Ταμείων (που «βουλιάζουν» στα ελλείμματα λόγω της αντεργατικής πολιτικής στήριξης των μεγαλοεργοδοτών), αλλά και στο πλαίσιο της μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» οι συντάξεις και συνολικά οι ασφαλιστικές παροχές των εργαζομένων «πολιορκούνται» όλο και πιο στενά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ