Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οχι στην «αποκαθήλωση» του μνημείου του Τέλμαν

Από τη διαδήλωση υπεράσπισης του μνημείου του Τέλμαν στο Βερολίνο όπου συμμετείχε και η ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ
Από τη διαδήλωση υπεράσπισης του μνημείου του Τέλμαν στο Βερολίνο όπου συμμετείχε και η ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ
Καρφί στο μάτι της αστικής τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της είναι ακόμη και σαν μνημείο ο Ερνστ Τέλμαν, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας την περίοδο 1924-1933 και ηγετική φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που δολοφονήθηκε με προσωπική εντολή του Χίτλερ τον Απρίλη του 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ. Ο λόγος γίνεται για το μνημείο που αναγέρθηκε το 1986 στο Πάρκο Ερνστ Τέλμαν, στην καρδιά της εργατικής συνοικίας του ανατολικού Βερολίνου Πρέντσλαουερ Μπεργκ, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γερμανού επαναστάτη, φιλοτεχνημένο από τον διάσημο σοβιετικό γλύπτη Λεβ Κέρμπελ.

Τη σκυτάλη του αντικομμουνισμού έχει αυτό το διάστημα το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών που κάλεσε το Σάββατο 15 Ιούνη σε «δράση» διαμαρτυρίας ενάντια στο μνημείο και σε συμβολική ανατίναξή του. Αμεση ήταν η αντίδραση του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που μαζί με Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων για τη διατήρηση του μνημείου και άλλες οργανώσεις συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν την αντικομμουνιστική αυτή πρόκληση. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, ενώ εκπρόσωπος του Κόμματος σε σύντομο χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στη σημασία που έχει να παραμένουν ζωντανά σήμερα τα διδάγματα από την εμπειρία του επαναστατικού κινήματος. Παρά την προστασία των λιγοστών «φιλελεύθερων» αντικομμουνιστών από πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις η «δράση» τους ματαιώθηκε.

Οι εργαζόμενοι που υπερασπίζονται τους ήρωες του επαναστατικού κινήματος τραγούδησαν στη συνέχεια τη «Διεθνή» στα γερμανικά και στα ελληνικά, ενώ διατράνωσαν ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα. Οι προσπάθειες των αντικομμουνιστών θα συνεχιστούν, μιας που το μένος τους για εξαφάνιση ονομάτων και συμβόλων του επαναστατικού κινήματος από το Βερολίνο και από αλλού συνδυάζεται με τη διατεταγμένη τους υπηρεσία να ανοίγουν το δρόμο για το κεφάλαιο και τα καπιταλιστικά συμφέροντα, που έχουν βάλει στο μάτι το χώρο του πάρκου για την οικοδόμηση πολυτελών διαμερισμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ