Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ G8
Αντιπαραθέσεις και συμφωνίες

ΕΝΙΣΚΙΛΕΝ.--

Γεμάτο από σκόπιμες αυταπάτες, ανησυχία για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και ευχολόγια για σημαντικά διεθνή ζητήματα ήταν το τελικό 24σέλιδο κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών (G8) που ολοκληρώθηκε χτες στο Ενίσκιλεν της Βόρειας Ιρλανδίας. Το διήμερο των εργασιών χαρακτηρίστηκε από έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις που εκφράστηκαν τόσο στα ζητήματα οικονομίας όσο και στο θέμα της επέμβασης στη Συρία (αναλυτικά για το θέμα στη διπλανή σελίδα).

Στο ανακοινωθέν οι ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, προσπαθούν να κρύψουν το βάθεμα της κρίσης δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη του εμπορίου με το σπάσιμο, όπως σημειώνουν, περιορισμών εντός και εκτός G8 προωθώντας φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες, όπως η συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, ΕΕ-Ιαπωνίας, ΕΕ-Καναδά και την προώθηση προόδου στη Συμφωνία Συνεργασίας για τον Ειρηνικό (ΤΡΡ).

Διατείνονται πως θα προωθήσουν την «ανάπτυξη» και τη δημιουργία «θέσεων εργασίας» (αφού προηγουμένως διέλυσαν σειρά κεκτημένων εργατικών δικαιωμάτων και «ελαστικοποίησαν» μέχρις εσχάτων τις εργασιακές σχέσεις). Υποστηρίζουν ότι θα δράσουν για την «καταπολέμηση» της φοροδιαφυγής πολυεθνικών εταιρειών, ότι θα φτιάξουν τεράστιες βάσεις δεδομένων και κοινό φορολογικό πλαίσιο συλλογής και διασταύρωσης πληροφοριών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα προχωρήσουν στη δημιουργία σώματος «Εφοριακών Επιθεωρητών Χωρίς Σύνορα» με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ για τη διερεύνηση «ιδιαίτερων και σύνθετων φορολογικών υποθέσεων».

Αναφέρουν ότι θα συνεργαστούν με τις αναπτυσσόμενες χώρες δήθεν για την «καταπολέμηση της φτώχειας» συγκαλύπτοντας τη λεηλάσια που ετοιμάζουν στον τεράστιο ορυκτό και φυσικό πλούτο αφρικανικών χωρών. Υποστηρίζουν ότι θα εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των εστιών αποσταθεροποίησης «οπουδήποτε στον κόσμο» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Στο Αφγανιστάν αναγνωρίζουν «επίτευξη προόδου» αλλά υπόσχονται «συνέχιση της βοήθειας». Θεωρούν ότι η συνέχιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι «πηγή σοβαρής ανησυχίας» καλώντας την Τεχεράνη να εκπληρώσει «πλήρως» τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» για το βορειοκορεατικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα και καλούν τη ΛΔ Κορέας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, επιβεβαιώνουν τη «σπουδαιότητα» της διεθνούς συνεργασίας και της υποστήριξης του Σχεδίου Δράσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, δύο χρόνια μετά το καταστροφικό τσουνάμι. Το επόμενο ραντεβού δίνεται στο Σότσι της Ρωσίας στις 4-5 Ιούνη 2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ