Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G8» ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Παζάρια και ανταγωνισμοί

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε διατυπώσεις όπου αποτυπώνεται γλαφυρά το ενδο-ιμπεριαλιστικό παζάρι με επίκεντρο τη Συρία κατέληξε μετά από ώρες διαπραγματεύσεων η «G8». Στο τελικό ανακοινωθέν, τα μέλη της «G8» τάσσονται υπέρ της εξεύρεσης το γρηγορότερο δυνατό πολιτικής λύσης διά μέσου διαπραγματεύσεων και Διεθνούς Συνόδου. Η λύση, όπως αναφέρεται, θα βασίζεται στις αρχές της Συνόδου της Γενεύης (Ιούνης 2012), με έμφαση στην υιοθέτηση μεταβατικής ηγεσίας με εκτελεστικές εξουσίες, που θα προκύψει από αμοιβαία συμφωνία, ενώ παράλληλα θα διατηρηθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας (για να μην επαναληφθούν τα του Ιράκ, όπως είπε αργότερα χαρακτηριστικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός).

Στο τελικό ανακοινωθέν δεν γίνεται αναφορά στον πρόεδρο Ασαντ. Καλούνται και οι δύο πλευρές -συριακές αρχές και αντιπολίτευση όπως είναι η διατύπωση- να συμμετάσχουν με πλήρη εκπροσώπηση στη Διεθνή Σύνοδο και να δεσμευτούν για εφαρμογή αποφάσεων. Εκφράζεται επίσης ανησυχία για αύξηση «του εξτρεμισμού και του σεχταριστικού χαρακτήρα των συγκρούσεων» και καλούνται οι δύο πλευρές να απομακρύνουν κάθε δύναμη που σχετίζεται με την «αλ Κάιντα» αλλά και «κάθε μη κρατικός παράγοντας που συνδέεται με την τρομοκρατία». Τέλος, καταδικάζεται η χρήση χημικών όπλων -χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά- ενώ διατυπώνεται η δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια 1,5 δισ. δολαρίων.

Μετά το πέρας των εργασιών, σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο Κάμερον μίλησε για «υπερσκελισμό θεμελιωδών διαφορών» και χαρακτήρισε «αδιανόητο ο Ασαντ να έχει οποιονδήποτε ρόλο» την επόμενη μέρα. Ο Ομπάμα αρκέστηκε στην ανάγκη για «ισχυρή αντιπολίτευση» ενώ σε συνέντευξή του στο δημόσιο αμερικανικό δίκτυο PBS πριν τη σύνοδο της «G8» εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την προοπτική «αμεσότερης και ενεργότερης αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής» λέγοντας ότι ακόμη και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι «περίπλοκη» και δεν είναι σίγουρο τι και πώς θα αποδώσει. Ο, δε, Πούτιν, μετά τη σύνοδο, επαναλάμβανε ότι ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών δε συνεισφέρει στις ειρηνευτικές προσπάθειες συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να υλοποιεί τις συμφωνίες της για παραδόσεις όπλων στη συριακή ηγεσία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λακχντάρ Μπραχίμι, εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος μέχρι να διασφαλιστεί η επιτυχία της Διεθνούς Συνόδου» θυμίζοντας ότι στις 25 Ιούνη θα γίνει νέα προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων ΟΗΕ - Ρωσίας - ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος, στη συνέντευξή του στη γερμανική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», δήλωνε ότι θα ήταν «εθνική προδοσία να εγκαταλείψει τη χώρα ενώ σημειώνονται μάχες» εκτιμώντας ότι αυτές θα διαρκέσουν πολύ. Μίλησε για ολιγάριθμη παρουσία μαχητών της «Χεζμπολάχ» και κατηγόρησε Τουρκία, Κατάρ, Σ. Αραβία, Γαλλία, Βρετανία ότι «δεν επιθυμούν πολιτική λύση» γι' αυτό καθυστερεί η Διεθνής Σύνοδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ