Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η πραγματική σαπίλα και στο χώρο της Υγείας

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ημερίδα για τη Διαφάνεια και τη Δεοντολογία στο χώρο της Υγείας μίλησε προχτές ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, χαρακτηρίζοντας ως συμπτώματα διαφθοράς: Την υπερσυνταγογράφηση και πολυφαρμακία, την κατά καιρούς απουσία φαρμάκων από την αγορά και τα νοσοκομεία, το ότι οι γιατροί δεν νοιάζονται όταν επιφέρουν δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις πολλαπλές εξετάσεις που δεν είναι αναγκαίες κυρίως στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις προμήθειες των νοσοκομείων με κόστος πολλαπλάσιο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην ουσία έβαλε στο «ίδιο τσουβάλι» τους επιχειρηματικούς ομίλους σε Υγεία - Φάρμακο, με τους γιατρούς και τους ασθενείς, ζητώντας από όλους περισσότερη ευσυνειδησία, περηφάνια και αξιοπρέπεια! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ισχυρίστηκε πως «το μεγαλύτερο πλήγμα στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις το έχει υποστεί προφανώς η φαρμακοβιομηχανία».

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγαλύτερο φαινόμενο σαπίλας από το γεγονός ότι ενώ σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία κάνουν άλματα και μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και θεραπείας, την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις στερούνται αν δεν έχουν να πληρώσουν αδρά. Σαπίλα είναι οι τεχνητές ελλείψεις σε φάρμακα, για να αποσπάσουν οι επιχειρηματίες κερδοφόρα τιμολόγηση, οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, οι εκβιασμοί των προμηθευτών Υγείας προς τα νοσοκομεία, η πατέντα στα φάρμακα. Σαπίλα είναι οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι, αλλά και οι ασφαλισμένοι να μη δικαιούνται εντελώς δωρεάν θεραπείες, εξετάσεις, νοσηλεία. Σαπίλα είναι να μη στελεχώνονται τα δημόσια νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και να στέλνεται ο κόσμος στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να ξαναπληρώσει αυτά που έχει ήδη πληρώσει με φόρους και εισφορές.

Αλήθεια τι θα κερδίσει ο ασθενής, ο ασφαλισμένος, ο άνεργος και η οικογένειά του από τα «ευεργετικά δημοσιονομικά οφέλη από τον περιορισμό της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της διαπλοκής» που ανέφερε ο υπουργός Υγείας; Μήπως διεύρυνση και αναβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών; Κάθε πράξη της κυβέρνησης και στο χώρο της Υγείας, όπως κι αν την βαφτίζει, έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: Να κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο, να χάνουν τα λαϊκά στρώματα. Κι αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να ανατραπεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ