Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της Συνάντησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Αποψη από τις εργασίες της Συνάντησης. Στο βήμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Αποψη από τις εργασίες της Συνάντησης. Στο βήμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Μέσα σε κλίμα διεθνιστικής αλληλεγγύης ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της Περιφερειακής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής ανατ. Μεσογείου, Ερυθράς Θάλασσας και Περσικού Κόλπου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος με θέμα: «Για το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν το δρόμο ανάπτυξης της χώρας τους, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που σημειώνονται σοβαρές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, με όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Συρίας και του Ιράν και τον κίνδυνο νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην Τουρκία και άλλες χώρες ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, εκφράστηκε η κοινή θέση των κομμάτων για τη μαζική καταδίκη της επίθεσης κατά των λαών από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους και την ανάγκη παραπέρα συντονισμού της κοινής τους δράσης. Συμμετείχαν εκτός από το ΚΚΕ, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από Αλγερία, Ιορδανία, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρο, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία.

Οι εργασίες της Συνάντησης άνοιξαν με την εισηγητική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ορισμένα αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζουμε σήμερα (όλη η ομιλία θα παρουσιαστεί στον Κυριακάτικο «Ρ»).

Καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικός πόλεμος πάνε μαζί

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται στην περιοχή, οι επεμβάσεις και ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου «μαρτυρούν στους λαούς όλου του κόσμου μια μεγάλη αλήθεια: Καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικός πόλεμος πάνε μαζί».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Στην περιοχή μας, εξελίσσονται μεγάλοι αγώνες των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, όλα τα τελευταία χρόνια. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται η υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων που παίρνονται βάναυσα πίσω, με σκληρή πάλη, ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, στις προσπάθειες του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, των αστικών κυβερνήσεων, να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης για να σώσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, όπως στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Στο στόχαστρο των λαϊκών κινημάτων της περιοχής επίσης βρίσκονται αντιλαϊκά καθεστώτα, όπως αυτά στην Αίγυπτο και την Τυνησία, που είχαν για πολλά χρόνια τη στήριξη της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών, διάφορων μηχανισμών του κεφαλαίου, όπως της "Σοσιαλιστικής Διεθνούς". 'Η στην Τουρκία ενάντια στη βία και την κρατική καταστολή της κυβέρνησης Ερντογάν, στην πολιτική του νεοοθωμανισμού, που πρόσφατα κατέβασε στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων της γειτονικής μας χώρας εκατομμύρια απλών ανθρώπων, στους οποίους εκφράζουμε και σήμερα από την Αθήνα την αλληλεγγύη μας, την αλληλεγγύη μας στο ΚΚ Τουρκίας.

Σε άλλες χώρες πάλι οι λαοί με το όπλο στο χέρι, όπως στη Συρία και στο Λίβανο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ωμές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τα σχέδια των ΗΠΑ, του Ισραήλ κι άλλων δυνάμεων.

Ολα αυτά δείχνουν πως οι λαοί δεν το βάζουν κάτω, παλεύουν, συγκρούονται. Δυστυχώς όμως, όχι πάντα με την αποφασιστικότητα και τον προσανατολισμό που απαιτούν οι εξελίξεις και η ίδια η εποχή μας.

Αναφορικά με τη στάση των κομμουνιστών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο υπογράμμισε:

«Το ΚΚΕ με συνέπεια έχει τοποθετηθεί σε όλα τα ζητήματα ιμπεριαλιστικών απειλών, επεμβάσεων, πολέμων και ρίχνει βάρος στη δράση, στη λαϊκή κινητοποίηση.

Επιδιώκει να γίνονται στόχοι πάλης και κτήμα των εργατικών συνδικάτων, των μαζικών οργανώσεων και συσπειρώσεων που στηρίζει, - όπως είναι το ΠΑΜΕ, στο εργατικό κίνημα η ΠΑΣΥ, στο αγροτικό κίνημα, η ΠΑΣΕΒΕ στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων μικροαστικών στρωμάτων της πόλης, του ΜΑΣ, στο κίνημα των φοιτητών, της ΟΓΕ, στο γυναικείο κίνημα, αλλά και άλλες κινήσεις και μαζικές οργανώσεις στο χώρο της αντιιμπεριαλιστικής - αντιπολεμικής δράσης, όπως η ΕΕΔΥΕ - οι στόχοι της απεμπλοκής της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις κάθε είδους επεμβάσεις, για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων και πυρηνικών.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, πρέπει να σηκώσουν το βάρος της πάλης ενάντια στις αιματοχυσίες, που προωθούν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Εδώ αναντικατάστατος γίνεται ο συντονισμός της δράσης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να συνδυαστεί παντού με την αποκάλυψη πως η λύση της πραγματικής ασφάλειας και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής δεν μπορεί να δοθεί, να εξασφαλιστεί από εκείνους που βασικό μέλημά τους έχουν την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την επιδίωξη εξυπηρέτησης μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή.

Η λύση βρίσκεται μόνο στην πάλη για ανατροπή της αιτίας που γεννά αντιθέσεις, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις. Στην ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, απαλλαγμένης από στρεβλώσεις και λάθη του παρελθόντος, με βάση τη συσσωρευμένη πλέον πείρα και τα διδάγματα - συμπεράσματα που έχουμε βγάλει. Γιατί αυτή η κοινωνία είναι στην ουσία, όπως λέει και ο ποιητής, το πραγματικό "βασίλειο" της πανανθρώπινης φιλίας, της ειρήνης, της λαϊκής ευημερίας».

Πλούσια ανταλλαγή πείρας

Παίρνοντας το λόγο οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων μετέφεραν την εμπειρία από τους αγώνες του λαού των χωρών τους.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Κύπρου, Χρίστος Αλέκου, μέλος του ΠΓ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματός του στους λαούς της Συρίας και του Ιράν που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και στάθηκε στην επίθεση που δέχεται ο κυπριακός λαός μετά την υπογραφή από την κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς και στα σχέδια που επανέρχονται για λύση «πακέτο» στο Κυπριακό που περιλαμβάνει πρόσδεση στο ΝΑΤΟ, συνομοσπονδιακό κράτος, συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου προς όφελος μονοπωλιακών ομίλων.

Στη δύσκολη μάχη που δίνει ο ιρανικός λαός στάθηκε εκ μέρους του Τουντέχ ο εκπρόσωπός του Ναβίντ Σομάλι, που σημείωσε ότι ζουν απο πρώτο χέρι τι σημαίνει ιμπεριαλιστική επιθετικότητα με το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος. Επίσης αναφέρθηκε στις δυσκολίες των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών να ξεπεράσουν τις διώξεις από το θεοκρατικό καθεστώς.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚ Ισραήλ, Ισάμ Μακχούλ, σημείωσε το ρόλο που παίζει η ισραηλινή αστική τάξη προς όφελος του κεφαλαίου και του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού σχεδίου της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» και υπογράμμισε το γεγονός των απειλών για έναν πόλεμο με το Ιράν, όπως και ότι το Ισραήλ είναι ο κύριος πυρηνικός κίνδυνος στην περιοχή.

Στον αγώνα που δίνει Ιορδανικό ΚΚ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπός του Καρίμ Νεσεϊουάτ, που επισήμανε ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη δουλειά που αναπτύσσουν οι κομμουνιστές στα εργατικά συνδικάτα.

Εκ μέρους του Λιβανέζικου ΚΚ η αντιπρόεδρός του Μαρί Ντεμπς, ανέδειξε το πώς η επέμβαση στη Συρία επηρεάζει την κατάσταση στο Λίβανο, λόγω της εμπλοκής θρησκευτικών δυνάμεων στη σύγκρουση στη Συρία και με τις δύο πλευρές. Ταυτόχρονα σημείωσε την ανάγκη να δυναμώσει η αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αντιμετωπίζοντας και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που γίνονται στήριγμα στα σχέδια αυτά.

Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή με την επέμβαση στη Συρία και σε ό,τι αφορά την Παλαιστίνη αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού ΚΚ, Ανουάρ Κχούρι, που υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ που προωθούν οι ΗΠΑ εγκυμονούν νέους κινδύνους για τον παλαιστινιακό λαό που υποφέρει από την ισραηλινή κατοχή. Ο εκπρόσωπος του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, Ακέλ Τακάζ, αναφέρθηκε στο ρόλο των «Αδελφών Μουσουλμάνων», του πολιτικού ισλάμ που βρέθηκε πιο οργανωμένο και χειραγώγησε σε μεγάλο βαθμό τις δίκαιες αντιδράσεις των αραβικών λαών και τώρα οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» στηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Στη συνεχιζόμενη ηρωική αντίσταση του λαού της Συρίας, αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του Συριακού ΚΚ, Αμάρ Μπαγκντάς, που αναφέρθηκε στην τεράστια ζημιά που έχουν κάνει στην παραγωγική βάση της χώρας οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που εξοπλίζονται από τους ιμπεριαλιστές. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η φιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ασαντ έχει επιφέρει σημαντικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο του λαού με αυξήσεις τιμών στα βασικά αγαθά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έγινε δεκτή η παρέμβαση του ΚΚ Τουρκίας, από τον Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ, που μετέφερε την πλούσια εμπειρία του κόμματός του από το λαϊκό ξέσπασμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την προσπάθεια ισλαμοποίησης και την κρατική καταστολή. Τόνισε ότι παρά το αυθόρμητο των κινητοποιήσεων στην αρχή τους, το ΚΚ Τουρκίας δεν ξαφνιάστηκε και από την πρώτη στιγμή διέθεσε όλες του τις δυνάμεις. Υπογράμμισε ότι το ζήτημα του προσανατολισμού του είναι ζήτημα σκληρής διαπάλης και ότι το κύρος των κομμουνιστών είναι ανεβασμένο όπως και το άνοιγμα της συζήτησης για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό Αλγερίας, αναφέρθηκε στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Βόρεια Αφρική που οξύνονται καθώς και στο ρόλο που παίζει η αστική τάξη της χώρας του στην επίθεσή της μαζί με τους μονοπωλιακούς ομίλους στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, υπογράμμισε ότι οι συναντήσεις αυτές συμβάλλουν στην καλύτερη μελέτη των σύνθετων εξελίξεων. Τόνισε ότι η μελέτη αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί με ταξικά κριτήρια και οι κομμουνιστές να είναι μπροστάρηδες στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Μηνύματα στη Συνάντηση επίσης απέστειλαν το ΚΚ Αιγύπτου και το Ενοποιημένο Συριακό ΚΚ, αντιπρόσωποι των οποίων δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη Συνάντηση. Επίσης τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθεί το Κοινό Ανακοινωθέν, που καταλήχτηκε στη Συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ