Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο αζέρικο μονοπώλιο οδεύει ο ΔΕΣΦΑ

Ικανοποίηση για την προσφορά δηλώνει το ΤΑΙΠΕΔ. Με την κατασκευή του ΤΑΡ συνδέεται η διαφαινόμενη συμφωνία

Με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, το αζέρικο μονοπώλιο βάζει στο χέρι όλο το δίκτυο αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Associated Press

Με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, το αζέρικο μονοπώλιο βάζει στο χέρι όλο το δίκτυο αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Στο αζέρικο μονοπώλιο της «Socar» οδεύει, όπως όλα δείχνουν, ο ΔΕΣΦΑ, μετά και τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εξέφρασε ικανοποίηση «για τη βελτιωμένη πρόταση της "Socar"» και «δρομολόγησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο διαγωνισμός». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αζέροι πρόσφεραν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ για το 66% της εταιρείας αερίου, από το οποίο το 35% βρίσκεται στα χέρια των ΕΛΠΕ και το 31% στο Δημόσιο.

Ο ΔΕΣΦΑ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και το ολοκληρωτικό της πέρασμα στα μονοπώλια αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το λαό. Ο ΔΕΣΦΑ κατέχει και διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, που περιλαμβάνει τον κεντρικό αγωγό από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως την Αττική, τους κλάδους υψηλής πίεσης καθώς και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο. Είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, η οποία ελέγχεται κατά 65% από το Δημόσιο και 35% από τα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα με τη διαφαινόμενη κύρωση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, εντείνεται η συζήτηση για την κατασκευή του ΤΑΡ, ενόψει της επιλογής που θα κάνει μέσα στην επόμενη βδομάδα η κοινοπραξία που ελέγχει το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» στο Αζερμπαϊτζάν, ανάμεσα στον ΤΑΡ και στο «Nabucco», για το ποιος αγωγός θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω του νότιου διαδρόμου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί σύντομα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, με στόχο να ενισχυθεί η συνεργασία της ιταλικής με την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της κατασκευής του αγωγού TAP, ο οποίος διασχίζει επίσης έδαφος της Αλβανίας. Στο μεταξύ, στις 27 Ιούνη θα συναντηθεί με τον Αντ. Σαμαρά ο πρόεδρος της «Cosco», Γουέι Τζιαφού, που θα βρίσκεται στην Ελλάδα για τα εγκαίνια του προβλήτα 3 του ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά. Η «Cosco» έχει δείξει ενδιαφέρον για το 51% του ΟΛΠ ΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ